Sankt Peterburg: Divna duša Ermitaža 1

Davnih osamdesetih godina prošloga veka nemirni i avanturistički duh odveo nas je u „Carsku Rusiju“, na obale Baltičkog mora u Sankt Peterburg!

Grad istorije, starina, raskošne arhitekture, duša „Ermitaža“! Ciljno smo putovali ka Baltiku, a put je bio dug i pun uzbuđenja, jer Rusija je zemlja širine, zemlja pravoslavlja, proze i poezije, zemlja Jesenjina, Ane Karenjine i Vronskog, zemlja Tolstoja i Makarenka, zemlja balalajke i Sibirskih nepreglednih šuma, zemlja naših vekovnih prijatelja i podrške svake vrste! Krenuli smo od Čopa preko Kijeva i Moskve do Sankt Peterburga! Ermitaž u Zimskom dvorcu pored male „Trijumfalne kapije“ , kakva lepota, kakva istorija!! Da bi sve video, da bi sve memorisao potrebno je vreme koje mi nismo imali, jer to se ne sme preletati, to se mora gledati i slušati, upijati i uživati u svetskim remek delima, a mi smo trebali sve obići za manje od 24 sata.

Imali smo sreću da su tada bile i „bele noći“, za nas „čarolija“ koju smo prvi put doživeli, šetati noću kao po danu! Vrlo interesantno je i posmatrati „dizanje mostova“ na reci Nevi koji se prilikom dizanja po sredini „dele“ i dižu sa banderama u visine praveći vodeni prolaz za prolazak brojnih brodova od važnosti za grad i zemlju! Svakoga dana u dvanaest sati sa Petropavlovske tvrđave čuju se salve iz topova, tradicija u ime prošlosti za sadašnjost i budućnost! Odmah tu pored topova na tvrđavi je Petropavlovska crkva u kojoj su se venčavali i ženili mnogi carevi „carske Rusije“ od Petra prvog do Aleksandra trećeg, sve ispisano zlatnim slovima prošlosti! A na obalama Baltičkog mora sve dvorac do dvorca pa sa malo mašte možeš sebi da dočaraš i „vidiš“ princeze kako šetaju po cvetnim baštama izlazeći ka moru!

Veoma lepo, zaslugom Ekatarine Druge, urađen je spomenik Petru Prvom, na konju koji ima oslonac samo na jednom kopitu, tako da on deluje vrlo moćno i veličanstveno! U blizini restorana „Angleter“, gde smo seli na malo osveženje, veliki pesnik , Jesenjin, oduzeo je sebi život 28. decembra 1925. godine u tridesetoj godini života, a mi smo recitujući njegove stihove pokušali da „prizovemo“ vreme u kome je on živeo! Na obali reke Neve usidrena „stoji“ ponosna krstarica „Aurora“, brod burne istorijske prošlosti, koji i danas priča istoriju ratova, pobeda i poraza! Nedaleko od centra grada posetili smo Puškinov grob, koji se nalazi na groblju velikana grada i države! A na hektarima pod zelenom travom , opasan vodenim kanalima je Piskarevskoje groblje čiji „spokoj“ svakodnevno „umiva“ muzika tuge i radosti, muzika heroja i stradalnika! Veličanstven je to prizor koji izaziva u tebi buru emocija, od osmeha do suza!

Sve je to široka istorija ovoga grada i velike zemlje Rusije! Godine prolaze, decenije, vekovi, ranije Lenjingrad a danas Sankt Peterburg. Bio Lenjingrad ili Sankt Peterburg, on čuva svoju istoriju od zaborava, stoji gordo kao izazov svim prošlim i budućim generacijama pričajući im svoju bogatu istoriju! To je grad u koji treba doći, treba ga osetiti svim svojim čulima, treba oslušnuti njegovu priču, priču ove „plave oaze“ kosmosa, planete Zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari