Majstor Vlajkove mekike 1

Vlajko Stojadinović (67) iz Klenja, opština Golubac, ceo život radi na pijacama i vašarima u raznim mestima u Srbiji gde su njegove pržene mekike nezaobilazan specijalitet.

Vlajko i njegova supruga Nada, iako su zanatski penzioneri već dugo godina ne miruju. Mogu se videti na raznim mestima kako prodaju svoje čuvene mekike, za koje imaju posebnu tajnu koju ne žele da otkriju.

Ovaj bračni par koji se ceo radni vek bavio pružanjem ugostiteljskih usluga na vašarima, raznim manifestacijama i pijacama, seća se svojih doživljaja na poslu i odricanja nečega što su želeli sebi da priušte, ali nisu mogli, jer im posao i vašarska šatra to nisu dozvoljavali. Svoj ugostiteljski zanat preneli su na sina Rašu i unučad Miloša i Mariju, koji su sada u ovom poslu.

– Nema dobrog vašara u Braničevskom okrugu i Srbiji bez kvalitetnog prasećeg i jagnjećeg pečenja i njegovog mirisa na ražnju, ističe Vlajko Stojadinović čija je ugostiteljska radnja „Pek“ poznata širom Srbije. On kaže da je u poslednjih 40 godina godišnje od 365 dana na vašarima provodio po više od 250 dana i noći godišnje. Bio je učesnik na preko dve hiljade vašara i drugih vašarskih slavlja.

– Nisam računao, ali verujem da sam ispekao i prodao preko 25 hiljada prasadi i duplo manje jagnjadi čija je ukupna težina oko 37 vagona, kaže Vlajko. Uvek sam imao od pet do deset zaposlenih roštiljdžija, konobara, mesara i nikada se ni sa jednim nisam posvađao, jer treba svaki radnik da se poštuje, veli majstor Vlajko.

Oduvek je u poslu Vlajku pomagala, a i danas mu pomaže supruga Nada. I ona pravi i sprema vešalice i pljeskavice, radi i kao roštiljdžija, pomaže u postavljanju stolova, prati kako se posao odvija u šatri, organizuje nabavku mesa…

Najveći vašari u Braničevskom okrugu i Srbiji su u Rumi, Šapcu, Negotinu, Kladovu, a ne zaostaju ni u Petrovcu na Mlavi kao i požarevački „Sedmojulski“.

– Kad nagrne i mlado i staro, dođe i po deset hiljada ljudi u jednom danu prodam i po 50 prasadi i jagnjadi, ma, to je milina jedna i od para i od veselja. Baš zapnemo svi iz petnih žila, jer mušterija voli vruće pečenje i ne želi da čeka. Glad je glad, a uživanje i gurmanluk je posebna stvar i zadovoljstvo, dodaje Vlajko koji nikad nije zakasnio ni na jedan srpski vašar, a danas sa svojom suprugom umesto kafane pod šatrom, prodaje svoje čuvene mekike na pijacama i vašarima u opštinama Golubac, Kučevo, Veliko Gradište i Petrovac na Mlavi. Po neki put nađu se i na nekim drugim pijacama i vašarima u raznim mestima u Srbiji.

Recept za sva vremena

– Sipati toplu vodu u činiju, dodati izmrvljen svež kvasac i šećer i ostaviti da kvasac nabubri. Zatim sipati brašno i so i umesiti glatko testo. Ne treba preterivati sa brašnom, da mekike ne bi bile tvrde. Ostaviti testo da se udvostruči oko sat vremena, a zatim ga staviti na radnu površinu posutu brašnom. Razvući testo na deblji list, iseći pravougaonike, a svaki pravougaonik preseći po sredini. Staviti mekike u vrelo ulje da se peku i kad porumene sa obe strane, izvaditi ih na papirni ubrus da upiju višak ulja, otkrio nam je tajnu pripremanja mekika majstor Vlajko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari