Svakog dana u sedenju provedemo 300 minuta 1Foto: fiskultura.net

Istraživanja životnih stilova odraslih građana Srbije, pokazuju da se rekreacijom bavi samo 16,9 odsto ljudi. U proseku, svakoga dana provedemo trista minuta u sedenju, a kad se ovome doda i osam sati sna, ispostavlja se da oko četrnaest sati dnevno mirujemo.

Stručnjaci smatraju da je ovakav način života poguban po zdravlje, jer nauka tvrdi da je odraslim ljudima neophodno bar 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno. Tako se čuva zdravlje, unapređuje fizički izgled, ali i popravlja raspoloženje, jer svaka fizička aktivost utiče na lučenje hormona sreće. Kao izgovore zašto se fizički ne aktiviramo često znamo da navedemo da „nemamo vremena“, „da veći deo dana provodimo na poslu uz kompjuter“, „da nemamo uslove da vežbamo“, „da su teretane skupe“, „da je to obaveza a mi imamo i drugih“…

Svetska asocijacija sporta je 1991. godine, 15. oktobar proglasila kao Međunarodni dan šetnje, kako bi se ispromovisale prednosti fizičke aktivnosti, a kampanju je podržala Svetska zdravstvena organizacija. FISKULTURA 15.oktobra organizuje veliku akciju koja počinje u Studentskom parku u 12 sati, sa ciljem da promoviše zdrav stil života.

„Svi izgovori su dobri, ali su i dalje samo izgovori. Ni jedno istraživanje nije utvrdilo kako izgovori utiču na zdravlje, ali je sigurno da nisu bolji od rekreakcije. FISKULTURA online je program osmišljen tako da obesmisli izgovore. On je u potpunosti prilagođen savremenom načinu života, s tim što vam od 300 minuta sedenja, oduzima 45“, navodi Fiskultura tim u saopštenju.

Pozivaju građane da im se pridruže, a prijave se mogu popuniti na sajtu fiskultura.net, kao i na licu mesta pred početak akcije. Svi prijavljeni će SMS-om dobiti mapu za šetnju i zadatke, a najsrećnije očekuju i nagrade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari