Spomenici iz Velikog rata: Vojvodina (2) 1

U Trećem krstaškom ratu došlo je do sukoba između Ričarda i Leopolda tokom opsade Akona. Ričard je pošao kući kroz neprijateljsku Austriju.

Iako je bio preodeven u hodočasnika, Leopoldov pristalica ga je prepoznao po skupocenom prstenu kakav hodočasnici ne nose. Car Hajnrih IV ga je zajedno sa pratnjom uhapsio i zatvorio u zamak u Dirnštajnu i tražio otkup. O tome sam to kao mladić čitao u istorijskom romanu o Robinu Hudu. Pri prolazu kroz jedno selo severno od Komarna, na ulivu Žitave u Neutru u Slovačkoj je spomenik 400-godišnjice mirovnog ugovora na Žitavi sklopljen 11. novembra 1606. između nadvojvode Matije od Habsburškog i turskog Sultana Ahmeda I od Osmanskog carstva.

U Mađarskoj smo naišli na mnogo spomenika mahom vezanih za Prvi svetski rat. Obeležja iz Drugog je manje jer je Mađarska bila na strani Hitlera. U jednom selu blizu grada Mošonjmađarvar videli smo spomenik palim vojnicima. Imena su bila napisana na mađarskom, ali su bila nemačka. Verovatno je selo ranije bilo nemačko.

Već iz Austrije, iz daljine su se mogle videti, kao fatamorgana, visoke zgrade Bratislave. Ona se nalazi u trouglu Austrije i Mađarske. Jedini je grad na svetu koji se graniči sa više od jedne države. Odmorili smo se u podnožju katedrale Sv. Martina. Građena je u gotskom stilu. U njoj su krunisani kraljevi. Iza klupe smo otkrili u senci zida sakriven spomenik mađarskog kompozitora Franca Lista. Spomenik je ograđen metalnom ogradom u vidu linija za note, muzičkog ključa i nota. Listu je otac bio Mađar, majka Nemica. Imao je mnogo zajedničkog sa Mocartom. Upoznao sam se i sa najpoznatijim pesnikom i piscem Danske, Hansom Kristijanom Andersenom i pružio mu ruku. Poznat i čuven je po svojim bajkama za decu. Andersen je putovao u mnoge evropske zemlje. Samo jednom je bio u Bratislavi. Na pitanje da li će o njoj napisati bajku odgovorio je:“Nema potrebe, sam grad je bajka.“

Za put u Srbiju mogli smo izabrati kraći ali brdovit biciklistički put preko Mohača i Hrvatske ili ravan ali duži put preko Herzegsanto i Bački Breg. Kod Ujmohača i Mohača putevi su se razdvajali. Mohač je poznat po bici vojske kraljevine Mađarske 26. avgusta 1526. protiv jedinica Osmanlijskog carstva pod Sulejmanom I. Mađarska vojska je bila poražena. Posle poraza vojske Osmanlijskog carstva na Kalenbergu kod Beča 1683. ona je doživela drugi poraz 1687. od vojske Austrijskog carstva kod Mohača. Posle pobede princa Eugena Savojskog 11. septembra 1697. nad sultanom Mustafom II u bitki kod Sente tursko prodiranje prema zapadu konačno je zaustavljeno. Mirovnim ugovorom u Sremskim Karlovcima 26. januara 1699. završen je veliki turski rat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari