Dok medijska prašina oko neadekvatnog odnosa prema Skadarliji kao spomeniku kulture ne jenjava, prvo su se postavljala pitanja zašto se ova ulica asfaltira, da bi gradski menadžer Goran Vesić reagovao obećavajući da će sav stari kamen biti vraćen, a onda se polemika povela o stvarnoj starosti prethodnog kamena.

Najviše se spekulisalo oko toga da li kaldrma datira iz turskog vremena, do navoda pojedinih medija da je zapravo iz 1968. godine, a onda se postavilo pitanje i da li je pri rekonstrukciji vraćen stari kamen ili „podmetnut“ novi. Kamere televizije N1 zabeležile su da radnici vade kamen za popločavanje iz vreća na kojima piše „datum proizvodnje: avgust 2016. godine“, a radnici su im odgovorili „novo je, normalno da je novo, vidiš da je novo“.

Tek kada se prašina naizgled slegla, oglasio se i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, odnosno v. d. direktora ove institucije Olivera Vučković gostovala je pre nekoliko dana na RTS-u, gde je potvrdila da je Zavod dao saglasnost za rekonstrukciju, te da je sve izvedeno pod njihovim stručnim nadzorom. Nakon njenog obrazloženja, Zavod je odgovorio i na pitanja Danasa o dilemama građana u vezi sa ovom rekonstrukcijom.

– Demontirana kaldrma je odvezena u radni prostor izvođača, gde je očišćena i oprana, a potom je izvršeno klasiranje oblutaka prema vrsti, obliku, veličini i ujednačenoj boji. Po izvršenom klasiranju, ustanovljeno je da je potrebno nabaviti određenu količinu novih oblutaka tehničkih karakteristika prema postojećim izabranim klasiranim, odgovorili su iz Zavoda za zaštitu spomenika na pitanja Danasa i objasnili da je stara kaldrma morala biti pomešana sa novom jer prethodna nije adekvatno održavana. Postavlja se pitanje ko je bio nadležan za održavanje iste, kao i koliko je zapravo starog oblutka sačuvano, na šta Zavod navodi da podatke o tome ima drugo preduzeće.

– Izvođač radova ima tačne podatke o količini upotrebljenih starih oblutaka. Sav preostali stari oblutak nalazi se na obezbeđenom placu JKP „Beograd-put“ i biće još jednom klasiran za eventualnu upotrebu u nekoj od narednih faza radova, ističu iz Zavoda.

Šta je sve promenjeno

„Izvedeni su radovi iskopa u planiranoj trasi, sa obnovom podzemnih instalacija i postavljanjem nosećih slojeva od krupnijeg drobljenog kamena (debljine 25cm), sitnijeg drobljenog kamena (debljine 15cm), bitumeniziranog nosećeg sloja (debljine 8cm), a u preostalom sloju visine 15 cm od peska pomešanog sa cementom – postavljeni su očišćeni isklasirani stari i novonabavljeni obluci kaldrme, sa završnim zalivanjem spojnica između postavljenih oblutaka“, naveli su iz Zavoda za zaštitu spoenika kulture grada Beograda.

Bez table o izvođenju radova

Da je nedostatak gradilišne table sa informacijama o radovima još jedan propust u rekonstrukciji Skadarske ulice, ukazao je za N1 Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, koji je prošlog vikenda organizovao protest zbog sumnji da se ova ulica popločava novim kamenom.