– Tačno je da je gorivo pojeftinilo, ali ono čini samo 35 odsto cene prevoza. Sa druge strane dve trećine parametara je poskupelo, među kojima su registracija vozila, ulje i rezervni delovi. Zbog skoka kursa evra povećale su nam se i rate za kredite za nova vozila koja je, na zahtev grada, kupila većina taksista. To nam je povećalo mesečni izdatak za od 20 do 40 evra – objašnjava za Danas Aleksandar Bjelić, predsednik Žutog taksija.

Bjelićkaže da grad u svakom slučaju mora izneti stav o zahtevu taksista i da očekuje da poskupljenje bude odobreno najkasnije za 15 dana. Bjelićkaže da taksisti neće odustati od povećanja cene, sem da grad pristane da subvencioniše taksi po kilometru, što je malo verovatno. On potvrđuje da su taksi udruženja tražila različita povećanja cena, te da to samo potvrđuje da u taksi službi nema monopola i kartelskog udruživanja za šta su optuživani. Ipak, većina udruženja, među kojima su Žuti, Pink i Čukarički taksi, došla je do kalkulacije od 7,5 odsto.

Prema računici, ako bi povećanje od 7,5 odsto bilo odobreno, start bi koštao 129 dinara umesto dosadašnjih 119 dinara, a kilometar vožnje u prvoj tarifi 49 dinara umesto trenutnih 46 dinara. Vožnja u drugoj tarifi i sat čekanja bili bi uvećani za oko 11 odsto, pa bi kilometar vožnje u drugoj tarifi koštao 64, umesto dosadašnjih 58 dinara, a sat čekanja 600 dinara umesto sadašnjih 540 dinara. Tako će za prosečnu gradsku vožnju od šest kilometara, sa pet minuta čekanja koliko se provede na semaforima, morati da se izdvoje 473 umesto dosadašnjih 440 dinara.

 

 

Najviše poskupljuje start

Novo poskupljenje taksi usluga, ako bude odobreno, biće treća korekcija cena ove godine. Naime, cene taksi usluga većsu korigovane u martu za 15,2 odsto i junu za 8,2 odsto. Da procenti mogu da zavaraju potvrđuje podatak da će novom cenom taksi start ove godine ukupno poskupeti za čak 61,25 odsto budući da je početkom godine koštao 80 dinara a sada se predlaže cena od 129 dinara. Istovremeno, kilometar vožnje u prvoj tarifi u januaru koštao je 42 dinara, sada se predlaže 49 dinara, što je povećanje od 16,6 odsto.