Agencija je 7.februara 1994. godine u Beogradu počela rad u uslovima ratova u regionu, monopola režimskih medija i različitih vidova represije kojima su, tokom poslednje decenije 20.veka, bili izloženi nedržavni mediji u Srbiji.

Od prvog dana, FoNet medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne informacije o događajima u zemlji, regionu i svetu.

Čista, pouzdana i jasna vest, zasnovana na činjenicama, bez uticaja sa bilo koje strane, tekovina je 23 godine rada FoNeta, koji je delio i deli sudbinu većine domaćih medija sa nezavisnim uređivačkom politikom.

Posle promena 2000.godine, FoNet radi i razvija se, uprkos svim problemima društva u tranziciji i posledicama dugotrajne krize, koja je teško pogodila i medijsku sferu.

Izazovi sa kojima se FoNet suočava su i neravnopravni uslovi poslovanja, očuvanje starih i uspostavljanje novih monopola, kao i nepoštovanje autorskih prava i osnovnih etičkih i profesionalnih standarda na medijskoj sceni.

Dvadesettreću godišnjicu FoNet dočekuje sa jasno uobličenom i prepoznatljivom multimedijalnom agencijskom produkcijom, koja obuhvata klasične informativne servise vesti, pisani, tonski, foto i video, kao i specijalizovane servise Evroservis, Kiosk, Citizen i Opštine.

U skladu sa temeljnim principom rada u javnom interesu, FoNet je, rukovođen namerom da se vestima obrati neposredno i građanima, razvio i sajt televizijskih vesti FoNetweb.tv.

FoNet nastavlja uspešnu saradnju sa velikim brojem elektronskih, pisanih i onlajn medija u Srbiji, regionu i svetu i očekuje da striktna primena medijskog zakonodavstva i odluke Vlade Srbije o prestanku rada državne agencije konačno stvore ambijent za dalji razvoj privatnih agencija na fer tržišnim principima.

Autori vesti, izveštaja, fotografija, video klipova i televizijskih priloga FoNeta su novinari, fotoreporteri i snimatelji agencije u Beogradu, dopisnici i saradnici u Srbiji, regionu i inostranstvu.

FoNet je član Asocijacije medija, Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO) i Asocijacije privatnih novinskih agencija Jugoistočne Evrope (APNA).

FoNet prihvata i pridržava se principa rada koje propisuju Međunarodna federacija novinara (IFJ), Kodeks Asocijacije medija i Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS) i priznaje nadležnost Saveta za štampu.