Maja Gojković Foto: Fonet/Nenad Đorđević

– Imamo obavezu prema građanima da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana. Istinu o bombardovanju pokušaće da utvrdi Komisija o čijem sastavu će danas raspravljati poslanici, rekla je Gojkovićeva, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Gojkovićeva je istakla da će ta komisija imati zahtevan zadatak da istraži posledice bombardovanja 1999. na zdravlje i životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na upotrebu projektila sa osirmašenim uranijumom.

Dodala je da je ubeđena da će se dokazati jednim suštinskim i posvećenim radom poslanika da ima uticaja bombardovanje osiromašenim uranijumom na porast malignih oboljenja u Srbiji.

„Mi imamo obavezu prema građanima da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana“, rekla je Gojkovićeva.

Kako je istakla, od velike pomoći će biti izveštaj italijanskog parlamenta, „države koja je jedna od članica NATO pakta koje su učestvovale u bombardovanju, a koja je posle višegodišnjeg istraživanja, ispitivanja relevantnih činilaca, dokazala da su italijanski vojnici umirali i oboljevali i oboljevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom“, između ostalog i na Kosovu i Metohiji, o čemu svedoči veliki broj podataka.

To je obiman izveštaj, kaže Gojkovićeva i dodaje da ono što je frapantno je da je po njihovim podacima, oko 4.000 vojnika obolelo od raznih malignih oboljenja, a oko 300 vojnika je izgubilo život zato što su boravili na područjima a nisu imali nikakvu zaštitu za razliku od pojedinih drugih stranih vojnih trupa.

Komisija treba da predloži prve mere za dve godine. Italijanski parlament je radio u nekoliko saziva i to je zahtevan posao, istakla je Gojkovićeva.

Pitanje je zašto to niko ranije nije pokrenuo, ali doktor Darko Laketić je posvećen tom poslu i ima neke polazne osnove, rekla je Gojkovićeva.

„Izveštaj smo uspeli zajedno da dobijemo, razgovor je obavljen sa italijanskim senatorom Skanuom koji je vodio ovaj težak posao i nije mu bilo lako jer je bilo i otpora u svemu tome, tako da bi prvi preliminarni izveštaj trebalo da se prikaže Skupštini, da se diskutuje o tome ali da javnost Srbije bude upoznata do kakvih podataka smo došli“, kaže predsednica parlamenta.

Ubeđena je da će se suštinskim i posvećenim radom poslanika dokazati da bombardovanje naše države i naših građana osiromašenim uranijumom ima uticaj na porast malignih oboljenja.

Novac će biti obezbeđen iz budžeta. Podseća da u svetu, što se tiče takvih komisija, ljudi dolaze da svedoče. Italijanski senator je rekao, u razgovoru sa Darkom Laketićem, da će doći da svedoči.

„Imamo obavezu da građanima Srbije saopštimo istinu“

„Mi imamo obavezu prema građanima Srbije da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana, koristiti osiromašeni uranijum i ubijati ljude, ne samo fizički nego kažnjavati i generacije koje dolaze i od toga ne treba bežati“, istakla je Gojkovićeva.