Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika, a stavovi građana utvrđivani su od 18. do 30. septembra, telefonskim putem. Lubris extra je jedina agencija ove vrste južno od Beograda.

Na pitanje da li ste zadovoljni izborom novopostavljenih v.d. direktora javnih preduzeća i ustanova, čak 49 odsto ispitanika odgovorilo je „ne, nikako“, dok 16 odsto „nema komentar“. Izborom v.d. direktora „delimično“ je zadovoljno 18 odsto ispitanih, a „potpuno“ 17 odsto. Čak 51 odsto građana „ne zna“ ko su novi v.d. direktora, samo 22 odsto „zna“ o kojim ljudima je reč, 13 odsto je za njih čulo „delimično“, a 14 odsto „nema komentar“.

Na osnovu ličnih saznanja i informacija iz medija 27 odsto građana smatra da su v.d. direktora „nestručni“ za obavljanje poverenih dužnosti, a 42 odsto „ne zna“ da li su stručni. Manje od trećine ispitanih veruje da su v.d. direktora „stručni“ (20 odsto) i „delimično stručni“ (11 odsto).

Uprkos takvom rezultatu, većina građana ipak smatra da aktuelna vlast „ima“ (25 odsto) i „delimično ima“ (24 odsto) dovoljno stručan rukovodeći kadar u svim oblastima koje čine život grada Niša. Nešto manje od četvrtine građana (23 odsto) misli da vlast „nema“ takav kadar (23 odsto).

Lubris extra je započela ovo istraživanje nakon sednice Skupštine grada, na kojoj su imenovana 24 čelnika, većinom v.d. direktora javnih preduzeća i ustanova. Na sednici su se pored ostalog mogle čuti kritike opozicije na račun većine direktorskih kadrova, a kritika je bilo i u medijima i na internetu.

Najveće primedbe iznete su protiv v.d. direktora Direkcije za javni prevoz Miljana Jovanovića, kandidata URS, protiv koga se u niškom Osnovnom sudu vodio sudski postupak zbog sumnje da je 2007. kao direktor drugog javnog preduzeća, „Parking servisa“, zloupotrebio službeni položaj tako što je naložio zaposlenima da sa službenih telefona glasaju za njega u izboru za „Ličnost godine“ na Televiziji Pet. Prema pisanju pojedinih medija, Jovanović sada pokušava da sklopi nagodbu sa tužilaštvom, pošto je spreman da prizna krivicu i ponudi 200.000 dinara „Parking servisu“ na ime nadoknade štete, kao i 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

Niz kritika izazvalo je i imenovanje „nedovoljno stručnog“ Ivice Veličkovića (SNS) za v.d. direktora gradskog Vodovoda „Naisus“. Veličković je završio Fakultet za uslužni biznis Fabus i direktor je i suvlasnik male porodične firme za proizvodnju nameštaja „Braveli“, koja je prošle godine imala devet zaposlenih, dok su joj ukupni prihodi bili manji od pet miliona dinara. „Naisus“ je u to vreme imao 752 radnika i prihod od 1,2 milijarde dinara.

Za v.d. direktora Galerije savremene likovne umetnosti imenovan je Milić Petrović (71), inače kandidat SNS, koji je navodno pre više godina osuđen za nesavestan rad u službi, a na to mesto doveden je iz penzije. Kandidat SNS za v.d. direktora Lutkarskog pozorišta Dejan Gocić „priznao“ je da u radnoj knjižici ima upisane samo diplome jedne trogodišnje i jedne četvorogodišnje srednje škole, pošto mu fakultetska diploma Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umetnost „Krsto Sarafov“ iz Sofije „nije nostrifikovana“.

Stranačka kombinatorika

Negodovanje je izazvalo i imenovanje 29-godišnjeg beogradskog reditelja Ivana Vukovića (SNS) za v.d. direktora Narodnog pozorišta, iako su za to mesto bili zainteresovani iskusniji kadrovi iz Niša. Bilo je primedbi i na imenovanje istoričarke Bojane Simović za v.d. direktora Niškog kulturnog centra, jer, kako je isticano, nema nikakvog iskustva u organizovanju kulturnih manifestacija i drugim poslovima NKC-a, pošto je do sada radila kao zamenica direktora i nastavnica u jednoj osnovnoj školi.

Sumnjaju u poštene konkurse

Na pitanje da li verujete da će za šest meseci biti raspisani pravi i transparentni konkursi na kojima će biti izabrani stalni direktori javnih preduzeća i ustanova, najviše ispitanika (33 odsto) odgovorilo je da ne veruje, dok 24 odsto nije imalo komentar. U ovakvo obećanje vlasti veruje samo četvrtina građana (26 odsto), dok delimično veruje 17 odsto građana.

Pad poverenja u vlast

Agencija Lubris je u najnovijem istraživanju ponovila pitanje koje je postavila u julu: Da li verujete da će nova gradska vlast koju predvodi SNS ispuniti data predizborna obećanja? Ubedljiva većina građana rekla je da „veruje“ (29 odsto) i „delimično veruje“ (21 odsto), dok 24 odsto „ne veruje“, a 26 odsto „nema komentar“. Poverenje građana u lokalnu vlast sada je za četiri odsto niže nego pre dva meseca, kada je u ispunjenje obećanja potpuno i delimično verovalo čak 54 odsto ispitanih.