Gadafi je u televizijskom obraćanju naciji ocenio da njegove pristalice vode „odlučujuću bitku“ u Misrati i apelovao na lokalno stanovništvo da ne ostavi taj grad „kao taoca u rukama nekoliko ludaka“. Libijski vođa je takođe odbacio mogućnost pokretanja pregovora s pobunjenicima, ističući da je reč o ljudima koji su blisko povezani sa Al Kaidom.

– Poznato je da Al Kaida ne pregovara ni sa kim. Da bismo pregovarali sa Al Kaidom, trebalo bi da pronađemo Bin Ladena – izjavio je Gadafi za francuski Figaro.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je da nije kasno za vojnu intervenciju međunarodne zajednice u Libiji.

– Vreme brzo prolazi, ali ne mislim da je kasno. Mnogo toga zavisi od rezolucije Saveta bezbednosti UN. Mislim da će međunarodna zajednica snažno podržati libijski narod ukoliko oslabljeni režim nastavi da napada sopstveno stanovništvo – rekao je Rasmusen.

Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrale su juče predlog rezolucije o Libiji koji su podnele Britanija, Francuska i Liban (u ime Arapske lige), u kojem se navodi da bi u cilju zaštite civila trebalo proglasiti zonu zabranjenog leta nad tom afričkom državom, te uvesti dodatne sankcije režimu u Tripoliju. Australijski ministar spoljnih poslova Kevin Rud zatražio je od Saveta bezbednosti UN da ne dopusti da kriza u Libiji postane još jedan neuspeh međunarodne zajednice u spasavanju nevinih ljudi, izvestio je FoNet.

Rud je naveo genocid u Ruandi, etničko nasilje na Balkanu i u sudanskoj regiji Darfur kao neuspehe UN da ispuni svoju obavezu da zaštiti nevine civile.

– Osvrnimo se samo na misije UN. Osvrnimo se na Ruandu, i Darfur, gde su doživele neuspeh. Osvrnimo se na Balkan, gde su doživele delimičan neuspeh – rekao je australijski zvaničnik.

Ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs izjavila je da se ta država zalaže za primenu opsežnih mera protiv Gadafijevog režima. Ona je kazala da administracija američkog predsednika Baraka Obame ne želi da deluje bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Prema rečima neimenovanih diplomatskih izvora u Vašingtonu, Bela kuća želi da Savet bezbednosti dozvoli raspoređivanje kopnenih i vazdušnim snagama u Libiji kako bi sprečile Gadafijeve pristalice da napadaju pobunjenike, piše Gardijan.

Izbeglička kriza

Brisel – Evropska unija pozvala je juče međunarodnu zajednicu da se pripremi na masovni dolazak izbeglica iz Libije. „Nadamo se najboljem mogućem rešenju, ali moramo biti spremni na najgore, na masovni dolazak izbeglica i na veliki broj žrtava“, rekla je evropska komesarka Kristalina Georgijeva. Ona je istakla da će izbeglica biti sve više, kako se snage lojalne Moameru Gadafiju približavaju Bengaziju. Georgijeva je takođe rekla da ima sve više Libijaca koji pokušavaju da pobegnu u Tunis i Egipat. „Situacija u Bengaziju se veoma promenila i zato se postavlja pitanje da li bi trebalo da budemo spremni da evakuišemo ljude i preko mora“, rekla je ona i dodala da je „jasno da da je Bengazi sada u opasnosti“. Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, od početka nereda u Libiji, iz te zemlje izbeglo je oko 280.000 ljudi, od kojih je 118.000 otišlo i Egipat, a 151.000 u Tunis. Beta

Pariz demantuje Gadafija

Pariz – Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean odbacio je juče tvrdnje Gadafijevog sina da je Libija finansirala predsedničku kampanju Nikole Sarkozija 2007. Kako prenosi list Figaro, Gean je u intervjuu radiju Evropa 1 odbacio kao neverodostojne pretnje Gadafijevog sina da će otkriti informacije o tome da je „libijski narod finansirao predsedničku kampanju“ sadašnjeg šefa francuske države. On je rekao da finansiranje izbornih kampanja u Francuskoj proverava nadležna komisija. Beta