Foto: Senko Župljanin

Radovi su izvedeni bez građevinske dozvole i to je prethodnih meseci u ovom gradu izazvalo mnoge potrese i zaoštravanje odnosa između vodećih bošnjačkih političkih partija.

Lokalna samouprava je pokušavala da zaustavi bespravnu gradnju. Izdavala je rešenja u skladu sa zakonskih odredbama, pozivala republičke instance da reše problem divlje gradnje i uzurpaciju Gradskog trga. Rezultata nije bilo, pa je u centru garda podignut objekat od 1.700 metara kvadratnih. U celu priču umešao se premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da neće rušiti objekat u centru Novog Pazara, jer „ne želi da rizikuje sukob sa 5.000 ljudi“, koliko je očekivao, da njegov koalicioni partner na republičkom nivou, bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić može da izvede na ulice, „već će da pokuša da to reši razgovorom i mirnim putem“.

Povodom završetka prve faze od 700 kvadrata, na FIS-u je upriličena svečanost kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić, narodni poslanik i bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić i mnogobrojni donatori iz zemlje i inostranstva. Na skupu se čuo podatak da je dogradnju ovog objekta pomoglo 285 donatora i njima su na svečanosti uručena priznanja.

Narodni poslanik Zukorlić ocenio je da kraj prve faze dogradnje predstavlja krah neuspešne hajke. Naglasio je da „agresije nisu dale rezultate, jer uzvraćamo dobrim delom – podižemo generacije mladih zastupnika Božjeg reda na zemlji. Ovima pokazujemo i onima koji nisu od našeg naroda, da na zemlji ima mesta za sve, jer smo svi od jednog čoveka i jedne žene nastali“.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Dudić najavio je odmah nastavak druge faze od hiljadu kvadratnih metara i da će za izgradnju svih drugih objekata „poštovati procedure i tražiti dozvole“. A, što se tiče nadogradnje na zgradi FIS, muftija Dudić je posebno medijima skrenuo pažnju da je prvi gradonačelnik Isa beg Isaković još 1461. godine dao dozvolu za ovaj objekat. „Neka to provere u dubrovačkom arhivu“, dodao je on.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović je rekao da je osnov bošnjačkog obrazovanja, njegov temelj, u Novom Pazaru. „Kad sam video ovde sve ove vakife, u našim tradicionalnim francuskim kapama, rekao sam sebi ovaj narod je osuđen da bude uspešan, jer je naš narod vitalan. Naša sadašnjost i budućnost biće bazirani na znanju, a tamo gde je znanje tamo nema mitologije, jedino znanje stvara zdravo društvo i okruženje“, poručio je Kavazović.

Vrhovni poglavar muslimana u BiH, ali i pripadnika IZ u Srbiji, naglasio je da Bošnjaci imaju dve domovine, Bosnu i Sandžak. „Mi kao narod smo svesni da živimo u dve države, da ih trebamo poštovati, da se treba pokoravati zakonima u tim zemljama i tražiti da i Bosna i Srbija poštuju naša prava. I jedna i druga su se često prema muslimanima i IZ odnosile maćehinski. Ovo mesto je najbolji znak kako se država ne treba ponašati i kako bi trebalo da promeni svoje prioritete i svojim građanima da ono što im pripada“, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović i pozvao političare u dve države da omoguće otvoren dijalog između Srba i Bošnjak. „Iznošenje na dnevnu svetlost svega što opterećuje bošnjačko-srpske odnose, pomoglo bi svima u budućnosti“, smatra Kavazović, koji je poručio političarima da treba da razumeju da su dva naroda prošla kroz teške istorijske momente. „Svesni smo naše prošlosti, njene težine, rana i genocida, ali smo spremni i na saradnju i smatramo da je istina o nama i našim žrtvama i genocidu u Srebrenici važna za bolju budućnost. Ta istina je možda važnija za Srbe nego za nas, jer samo kajanje može osloboditi od greške koju nije napravio srpski narod, već pojedinci i grupice koje se povremeno pojave“, zaključio je verski poglavar IZ u BiH i u Srbiji.

Pod sporom

Investitor nadograđenog objekta je IZ u Srbiji. Pre Drugog svetskog rata u zgradi su bile smeštene islamske ustanove. Nacionalizovana je 1948. godine i sve do 2006. godine u njoj su se smenjivali hotel i robne kuće raznih preduzeća. U septembru 2006. godine pristalice IZ u Srbiji su zauzele zgradu i od tada je ona pod sudskim sporom.