P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Nove vlade premijera Narendre Modija i Aleksandra Vučića su brzo uspostavile veze na najvišim nivoima, ponovo ukazujući na podršku koju dajemo jedni drugima u pitanjima od suštinskog značaja. Ovako je ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čohan sažela ukupne odnose između dve države, uoči nacionalnog praznika Indije, Dana nezavisnosti 15. avgusta.

– Indija neprestano podržava Srbiju u vezi sa pitanjem Kosova pred Ujedinjenim nacijama. Indija je osnažila kandidaturu Srbije za članstvo u Ekonomskom i socijalnom savetu (ECOSOC) UN tokom 2014-2016. Srbija je bila jedan od sponzora rezolucije premijera Modija pred UN da 21. juni bude proglašen za Međunarodni dan joge, kao što je podržala i kandidaturu Indije u različitim međunarodnim organizacijama – ukazala je ambasadorka Čohan.

Posebno je važno, prema njenim rečima, što je Vlada Srbije liberalizovala vizni režim za nosioce indijskih pasoša jer se smatra da će time biti podstaknuti poslovni kontakti i turistička industrija u dvema zemljama. Očekuje se da će kompanije iz Srbije učestvovati na Poslovnom forumu Indije i zemlja Centralne Evrope u Bengaluru početkom oktobra. Srpska industrija je, takođe, pozvana da se uključi u vodeće indijske projekte 'Mejk in India“, Digitalna Indija, Veštine Indije i drugim, navela je ambasadorka.

* Kako se odvija privredna saradnja?

– Ti odnosi Indije i Srbije se razvijaju višestrano. Predviđene su posete na nivou vlada i poslovnih ljudi. Indijsko-srpski zajednički ekonomski komitet oživeo je posle sedam godina i drugi sastanak tog tela je održan u oktobru 2014, kada je dogovoreno podsticanje saradnje u poljoprivredi, automobilskoj industriji, zdravstvenoj zaštiti, farmaciji, nauci, informatičkim tehnologijama, infrastrukturi i turizmu. Srbija je iskazala interes za uspostavljenje saradnje u energetici, rudarstvu, geološkim istraživanjima, zaštiti prirodne sredine, obrazovanju, formiranju bilateralnih poljoprivrednih centara za razvoj tehnologija radi povećanja proizvodnje, te razmenu iskustava u uspostavljanju privatno-javnog partnerstva. Razmatramo širenje obima bilateralnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju. Filmske industrije Indije i Srbije su otkrile jedna drugu, snima se na lokacijama u obe zemlje i vrata su otvorena za filmsku proizvodnju, pa tako i turizam. Ambasada Indije planira aktivno učešće na predstojećim međunarodnim sajmovima knjige i turizma u Beogradu.

* Kako je u Indiji godinu i po dana posle dolaska vlade Baratija DŽanata partije?

– Prema studijama globalnih institucija i preovlađujućem poverenju investitora, došlo je do zapanjujuće promene u poimanju Indije. Indija je definitivno zemlja koja zrači nadom i optimizmom, tako je vide njeni građani, ali i međunarodna zajednica. Privreda beleži rast, inflacija je smanjena, a nacionalna valuta rupija je relativno stabilna. Među nekim od glavnih ostvarenja vlade su: dozvoljeno je povećanje učešća stranog kapitala do 49 odsto u oblastima osiguranja i penzija. Isto važi za vojnu industriju, s tim što tu strano učešće može da ide i do 74 odsto u slučaju transfera tehnologija. Projekti poput 'Mejk in India“, Digitalna Indija, Veštine Indije su pokrenuti. Dalekosežne pomene su usvojene u podeli prihoda između federalne vlade i 29 saveznih država. Odobreno je ulaganje 130 milijardi dolara u železnice tokom narednih pet godina, računajući i vozove velikih brzina, a taj sektor je otvoren za strana ulaganja bez ograničenja. Konačni koraci su preduzeti za uvođenje poreza na dodatu vrednost širom Indije. Formirana je banka sa kapitalom od 200 milijardi rupija (gotovo 3,5 milijardi dolara) za kreditiranje malih preduzetnika.

* Premijer Modi je veoma aktivan u predlaganju različitih političkih inicijativa, naročito važnih u socijalnoj sferi?

– Vlada BDžP je pokrenula niz inovativnih socijalnih šema koje rađaju veliku nadu običnih građana. Šemom komunalnih depozita, od avgusta 2014, otvoreno je više od 150 miliona bankovnih računa i izdato preko 100 debitnih kartica svima u zemlji kojima su potrebni vladini krediti. Poslovni ljudi su prihvatili premijerovu inicijativu „Čista Indija“, koja predviđa sanitarije svim Indusima do 2019. Premijerova šema „Sačuvajmo kćer, obrazujmo kćer“ ima za dugoročni cilj rodnu jednakost otvaranjem mogućnosti za zapošljavanje, bezbednost, pokretljivost i brzu pravdu ženama. Namera šeme „Uzorno selo“ je opšti razvoj sela u kojima živi preko 60 odsto stanovnika Indije.

* Koji su glavni principi spoljne politike Vlade Indije?

– Radi se o mešavini pragmatizma, idealističke saradnje i postupaka. Opšte je prihvaćeno da je u premijeru Modiju indijska spoljna politika našla popularnog i harizmatičnog lidera koji može da joj donese naklonost u svetu. Indija nastoji da poboljša odnose sa neposrednim susedima, jer samo ukoliko na jugu Azije vladaju saradnja i poverenje, može imati snažnu poziciju i uticaj u drugim udaljenijim regionima u svetu i biti globalni igrač. Podrška jednakim pravima svih država u Ujedinjenim nacijama ili šire predstavljanje zemalja u probranim i ograničenim grupacijama, može da pomogne Indiji da postane stalna članica Saveta bezbednosti UN. Odnosi sa Pakistanom su uvek bili jedan od prioriteta za Indiju, koja koristi sve moguće puteve da poboljša odnose sa tom zemljom.

* Šta vlada preduzima radi održivog razvoja Indije?

– Vlada je svesna predviđanja da će Indija u 2030. postati najmnogoljudnija zemlja na svetu i imati 1,5 milijardi stanovnika umesto sadašnjih 1,25 milijardi. Indija ima istoriju veoma izričitih populacionih politika i vlada preuzima sve neophodne mere radi kontrole postojanog rasta populacije. Prema UN, Indija ima jednu od najviših u svetu stopa sterilizacije žena, oko 37 odsto je operisano, u poređenju sa 29 odsto u Kini. Vlada nudi mnoge podsticaje za dalje promovisanje sterilizacije. Vlada polaže veliku pažnju na obrazovanje žena kako bi one dobrovoljno učestvovale u takvim inicijativama. Stručnjaci se nadaju da će povećana svest javnosti i sprovođenje striktnih normi za kontrolu rasta stanovništva omogućiti privredni napredak zemlje i dobrobit njenih žitelja.