Fukušima 1, izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka, nalazi se oko 250 kilometara severoistočno od Tokija. Ima šest reaktora, koji su znatno oštećeni posle razornog zemljotresa 11. marta u Japanu prećenog cunamijem. Eksplozije, požari i upotreba morske vode da se ohlade reaktori takođe su doprineli velikom oštećenju četiri od šest reaktora.

Juče je takođe došlo do novih teškoća u naporima da se ohlade reaktori centrale Fukušima i odloženo je ponovno uspostavljanje električnog napajanja potrebnog za pokretanje pumpi za hlađenje. Tehničari elektro kompanije uspeli su u petak da dovedu visokonaponski vod do centrale, ali on još nije pušten u pogon. „Struja još nije uspostavljena jer treba izvršiti više provera da ne bi došlo do kratkog spoja u delovima centrale koji se nalaze u morskoj vodi“, rekao je portparol kompanije Tepco. Desetine električara, vatrogasaca i inženjera trka se s vremenom u nastojanju da spreči da ova nuklearna havarija ne izmakne kontroli.

Među japanskim stanovništvom raste zabrinutost zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja i mogućih radioaktivnih kiša. Prema najnovijem bilansu, u zemljotresu jačine 9,0 stepeni po Rihteru i cunamiju koji su 11. marta pogodili severoistok Japana ima 20.000 mrtvih i nestalih, a policija je juče potvrdila smrt 8.133 ljudi. Kamioni cisterne opremljeni vodenim topovima polili su u subotu oko 2.000 tona vode na reaktor tri. Ista operacija sprovedena je juče na reaktoru četiri. Osoblje se držalo podalje od reaktora da ne bi bilo izloženo visokim nivoima radijacije. Prema rečima jednog zvaničnika japanske Agencija za nuklearnu bezbednost, pritisak raste unutar kontejnera reaktora tri i verovatno bi trebalo otvoriti ventile da bi se oslobodio pritisak, što bi značilo da bi radioaktivne supstance bile ispuštene u vazduh.

Izvan evakuisane zone od 20 kilometara oko centrale nivo radijacije viši od normale detektovan je u mleku i u spanaću, dok su u oblasti Tokija i u prefekturi Ibaraki, dalje na severu, primećeni tragovi radioaktivnih elemenata u vodi iz česme. Edano je rekao da je to bogata poljoprivredna oblast i da se proveravaju proizvodi koji iz nje dolaze kao i da će biti zaustavljene isporuke hrane iz te oblasti ako se primeti dalja kontaminacija. Ministarstvo nauke saopštilo je da su doze radioaktivnog joda i cezijuma 137 detektovane u vodi daleko ispod dozvoljenih granica, i vlada je pozvala stanovništvo da bude smireno.

Radijacija je primećena i na vrsti pasulja uvezenog u Tajvan iz Japana, saopštili su juče tajvanski zvaničnici, prvi put od nesreće u japanskoj nuklearnoj centrali. Tajvanski centar za nadzor radijacije koji radi u okviru državnog Saveta za atomsku energiju naveo je u saopštenju da su male količine joda i cezijuma nađene u bobu koji je stigao iz Japana u petak. Izmereno je 11 bekerela joda i jedan bekerel cezijuma, što je dosta ispod nivoa dozvoljenog u Tajvanu i nije nivo štetan za ljudsko zdravlje, rekao je zvaničnik iz ovog centra agenciji AP, prenela je Beta.

Pronađene dve preživele osobe ispod ruševina

Osaka – Dve osobe pronađene su žive ispod ruševina u japanskom gradu Išinomaki, devet dana posle razornog zemljotresa koji je pogodio Japan, saopštila je juče policija. „Žena od 80 godina i mladić od 16 godina pronađeni su ispod ruševina. Bili su u stanju blage hipotermije, ali su bili svesni“, izjavio je neimenovani portparol policije Išinomakija, jednog od gradova koji je pretrpeo najviše štete od zemljotresa i cunamija. „Preživeli su helikopteri prebačeni u bolnicu.“ Spasilačke ekipe su izgubile nadu da će pronaći preživele ispod ruševina. Beta