Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković pokrenuo je istragu protiv nepoznatog počinioca i uveren je da će on uskoro biti pronađen. Prema Krivičnom zakoniku Srbije, predviđena kazna za ovo delo je od šest meseci do pet godina zatvora. Nakon što smo mu prosledili sporni tekst, tužilac Stamenković je uputio zahtev Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije za prikupljanje neophodnim podataka.

– Postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično delo računarske sabotaže iz člana 299 Krivičnog zakonika. Imamo dovoljno dokaza i postupak je pokrenut – naglašava Stamenković. Uvidom u naš sajt i skrinšot koji smo mu poslali, tužilac kaže da je reč o klasičnom „SQL indžekšenu“.

– Haker je uspeo da pronađe grešku u programiranju na stranici koja nije dobro zaštićena. Naslovna strana i najčitanije rubrike na vašem sajtu imaju bolju zaštitu i zato je sporan tekst plasiran na dnu stranice – ukazuje Stamenković. Prema njegovim rečima, za ovakav upad nije potrebna visoka osposobljenost hakera. Zbog toga je, dodaje, i veća mogućnost da mu se uđe u trag.

Isti tekst je plasiran i na sajtu Peščanika, a urednica ovog portala Svetlana Lukić upravo je i obavestila redakciju Danasa o hakerskom upadu. Naime, svake večeri se zna broj objavljenih tekstova na ovom sajtu, koji mora da bude identičan broju tekstova narednog jutra.

– Imali smo tekst viška i vrlo brzo smo otkrili koji je ubačen. Ovo su ozbiljne stvari, nikako delo amatera. Peščanik je više puta bio meta hakerskih napada i zbog toga smo uložili značajna sredstva kako bi se zaštitili. Amateri nisu mogli da nam upadnu na sajt – kaže Lukić. Za razliku od tužioca za visokotehnološki kriminal, naša koleginica nije uverena da će počinilac biti pronađen i uhapšen.

– Dva puta do sada smo se obraćali tužilaštvu zbog hakerskih napada. Poslednji put su nas inspektori za visokotehnološki kriminal zvali na razgovor prošlog avgusta. Dostavili smo sve tražene podatke, ali nikada nam nisu dali povratnu informaciju dokle se stiglo sa istragom – ističe Lukić.

Tekst „Ko je Saša Mirković?“, po stilu i gramatici više liči na pisani sastav nekog srednjoškolca nego na novinski tekst. Početna rečenica „Saša Mirković je čudo neviđeno“ nasmejala je i samog Mirkovića, ali s obzirom da tekst obiluje uvredama i klevetama, i predsednik zaječarske skupštine odlučio je da podnese tužbu protiv nepoznatog lica.

– Ovakve gnusne laži o sebi i ovu količinu uvreda nikada nisam pročitao. Verujem da će tužilaštvo i policija uspeti da nađu počinioca – kaže Mirković za Danas. On dodaje da nikada nije bio tema hakerskih napada, ali podseća da mu je prećeno smrću, da je na njegovu kuću pre tri godine bačena bomba, a da policija dosad nije uhvatila počinioce. 

Stamenković: Rupa u zaštiti

– Svako ko se iole razume u rad računara i internet mogao je uz pomoć određenih programa da pronađe „rupu“ u zaštiti sajta i plasira tekst. Postoji mogućnost i da je upad izvršen preko provajdera, ali i to se lako može utvrditi – naglašava Stamenković.