Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Opozicioni poslanici poručili su da neće učestvovati na vanrednim izborima ako ih vlast bude organizovala bez promene izbornih uslova.

Poslanici Alternative za Vojvodinu pojavili su se u skupštinskom holu sa nalepnicama-bedževima „1 od 5 miliona“, a posle izjava za medije razapeli i transparent sa istovetnim tekstom.

– Srbija šeta i ima puno pitanja, Srbija se organizuje oko toga da nađe izlaz iz ove teške situacije. Ako šetaju građani od Subotice do granice prema Kosovu i Makedoniji, onda treba neko da se zapita šta se tim građanima događa i šta im se ne dopada – kazala je Zlata Đerić iz te poslaničke grupe.

–  Pred nama je mogućnost da simuliramo i glumimo skupštinski život ili da otvoreno kažemo da ne želimo da učestvujemo u radu skupštine u kojoj je osnovna tehnika SNS vređanje, nipodaštavanje, potcenjivanje i opstrukcija svake opozicione kritike. Do ovog trenutka bili smo u stanju pasivnog i sada prelazimo u fazu aktivnog otpora i učinićemo sve van skupštine da ukažemo na probleme građana. Oni imaju institucije, mi imamo narod, oni imaju parlament, mi imamo ulicu – poručio je Borislav Novaković, poslanik Jeremićeve NS.

– Šaljemo poruku da atmosferu koja vlada u društvu nije dobra. U političkom segmentu govor mržnje je postao dominantan – naveo je Branislav Bogaroški (LSV) i dodao da atmosfera u pokrajinskoj skupštini nije ni prineti onoj u Skupštini Srbije, rekavši da se tome ništa ne može prineti, pa će poslanici Lige bojkotovati i zasedanja republičkog parlamenta.

Šef poslaničke grupe DS-DSHV Goran Paunović kaže da očekuje od SNS, koja je najodgovornija za radikalizaciju političkih odnosa u društvu, da relaksira političku scenu i učini korak ka normalizaciji odnosa i političkih prilika u Srbiji.

– Za dobrobit  Srbije, građana Vojvodine, pa i dobrobit njih samih, dobro je da promene način političkog delovanja i očekujem da se to u narednom periodu dogodi – istakao je Paunović.

Bez opozicije, sem SRS, poslanici SNS i SVM usvojili su odluku o zaduženju pokrajine za milijardu dinara za nabavku medicinske opreme zdravstvenim ustanovama širom Vojvodine. Usvojena je i odluka o formiranju preduzeća Naučno-tehnološki park Novi Sad d.o.o.

Dnevnice u korist KRIK-a i BIRN-a

Aron Čonka, poslanik DZVM, na primedbu iz SNS da bojkotu sednicu, ali ne i kasu, kazao je da će se poslanici iz Alternative za Vojvodinu dok su u bojkotu skupštinskih sednica, odreći dnevnica u korist novinara portala KRIK  i BIRN-a, jer su baveći se istraživačkim novinarstvom otkrili mnoge afere, a posebno one u kojima su učestvovali ministri u Vladi Srbije i druge i time doprineli boljem informisanju građana Srbije.

Povezani tekstovi