Ustavni sud Kosova proglasio se nenadležnim po pitanju ostavke Haradinaja 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Ustavni sud Kosova se, posle mesec dana, proglasio nenadležnim za zahtev premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, koji je tražio definisanje ovlašćenja i funkcionisanja Vlade, nakon što je podneo ostavku, prenosi Ljajmi.net.

„Sud je zaključio da pitanje koja je podneo podnosilac zahteva ne spada u nadležnost Ustavnog suda…Sud je jednoglasno presudio da je zahtev neprihvatljiv”, navodi se u odluci Ustavnog suda Kosova.

Na Kosovu je među pravnicima bilo različitih tumačenja o ovlašćenjima premijera i vlade nakon podnošenja ostavke premijera – od toga da on nema nikakva ovlašćenja, do toga da Vlada može punopravno odlučivati o svim pitanjima iz njenog delokruga.

Prevagnulo je mišljenje da vlada u ostavci ostvaruje svoja ovlašćenja u tehničkom mandatu i onemogućava situaciju institucionalnog vakuma.

Jedno od najznačajnijih pitanja pokrenuto ovih dana je bilo i obezbeđivanje sredstava u iznosu od oko šest miliona evra za potrebe Centralne izborne komisije za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Ministarstvo finansija je prošle nedelje prenela ta sredstva CIK-u.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.