Gadafijeve snage juče su izvršile napad i na grad Zvaru, koji drži opozicija i koji se nalazi zapadno od Tripolija u blizini granice s Tunisom. Prema rečima stanovnika grada, Vladine trupe su granatirale Zvaru, koristeći tenkove i artiljeriju, i blokirale prilaze gradu. Stanovnici su zahtevali anonimnost iz straha od odmazde, prenele su strane agencije.

Prema pisanju Njujork tajmsa, vojne snage lojalne Gadafiju takođe su poslale borbene avione na grad Abdžabiju, stratešku tačku u blizini Bengazija i autoputa koji je ključan za povratak istočne granice. Juče su se čule najmanje dve eksplozije, ali nije bilo navoda o ljudskim gubicima među pobunjenicima koji su pružali otpor.

Abdžabija je jedini veći grad koji trenutno deli Gadafijeve snage od sedišta pobunjenika u Bengaziju, i ukoliko snage režima nastave da napreduju, uskoro će učvrstiti kontrolu duž obale Mediterana i krenuti ka Bengaziju, gde se može očekivati, kako prenose agencije, „razorna bitka“. „Bengazi ne zaslužuje vojnu akciju u punom obimu. Oni su grupa pacova i crva i čim uđemo u grad, oni će podići ruke uvis i predati se“, rekao je novinarima u Tripoliju portparol Gadafijeve vojske Milad Husein.

Jedan neimenovani izvor iz redova opozicije izjavio je da se opozicija sprema za sukob u Abdžabiji, i da je iz tog grada već evakuisala doktore i ranjene. Prema njegovim rečima, ka tom gradu se uputila i veća grupa boraca sa istoka zemlje koji drži opozicija. Sudbina Abdžabije može da bude odlučujuća za ishod najnasilnije pobune u arapskom svetu, ocenjuje Njujork tajms.

Pobunjenici tvrde da su se u noći između nedelje i ponedeljka vratili u strateški grad Bregu posle kratke bitke u kojoj se stalno pomerala linija fronta, uništavajući tenkove i zarobivši nekoliko desetina boraca iz elitne Gadafijeve Hamis brigade. Loše opremljeni i organizovani pobunjenici saopštili su u nedelju da su napustili Bregu posle snažnog napada Gadafijevih snaga, čime su izgubili ključni izvor goriva za svoja vozila, a vojsku libijskog lidera ostavili na manje od 250 kilometara od glavnog opozicionog grada Bengazija. Međutim, Gadafijeve snage i dalje tvrde da imaju kontrolu nad Bregom. Za sada je nemoguće proveriti navode obe strane, jer je ta oblast veoma opasna za novinare.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan juče se usprotivio vojnoj intervenciji NATO u Libiji ocenivši da bi takva operacija imala opasne posledice. „Smatramo da bi vojna intervencija NATO protiv Libije ili bilo koje druge zemlje, bila beskorisna“, rekao je Erdogan otvarajući jedan međunarodni skup u Istanbulu, prenela je agencija Anadolija. Turska, članica NATO, i ranije je upozoravala da Alijansa prema Statutu može da interveniše samo ako je jedna njena članica napadnuta. NATO je spreman da interveniše u Libiji ako dobije nalog, izjavio je prošle sedmice generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na sastanku ministara odbrane 28 zemalja Alijanse.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton sastala se juče u Parizu s libijskim pobunjeničkim liderima, dok svetske sile razmatraju na koji način se mogu prizemljiti Gadafijevi ratni avioni.

Gadafiju zabranjen ulazak u Rusiju

Moskva – Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev juče je potpisao ukaz kojim je libijskom lideru Moameru Gadafiju, njegovim saradnicima i rođacima zabranio ulazak u zemlju, saopštio je Kremlj. Ukazom su zabranjene i njihove finansijske transakcije. Ukaz je potpisan u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN od 26. februara. Rusko rukovodstvo je zvanično pozvalo Moamera Gadafija na „uzdržanost“, ali izvori u Kremlju ocenjuju da Gadafi mora da ode sa političke scene. „Polazimo od toga da će Gadafi, čak i ako uspe da opstane, ostati živi politički leš, kome nije mesto u savremenom civilizovanom svetu“, rekao je novinarima anonimni izvor u Kremlju. On je dodao da je „primena vojne sile protiv sopstvenog naroda neprihvatljiva“. Beta