Foto: subotica.com

Stomatološka oprema pronađena je prilikom detaljne kontrole automobila „VW Golf IV“ karavan, kikindskih registarskih oznaka, kojim je iz Mađarske putovala tročlana porodica naših državljana. Vozač je carinicima rekao da nema ništa da prijavi i da se vraćaju sa kupanja iz banje u Mađarskoj.

Automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled i tom prilikom je u prostoru predviđenom za rezervni točak u prtljažniku otkriveno gotovo 5.000 pojedinačnih artikalapreparata i opreme koja se koristi u stomatološkoj protetici. Budući da vrednost robe koja je procenjena na gotovo 9.000 evra prelazi trećinu vrednosti automobila i on je zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom, čime se ukupna vrednost ovog prekršaja uvećava na preko 10.000 evra.

Carina podseća da je samo tokom ovog meseca na granici sa Mađarskom bilo nekoliko velikih zaplena medicinske, stomatološke i kozmetičke opreme i aparata.

Pre deset dana je na Kelebiji zaplenjeno 11 aparata za zubnu protetiku i velika količina stomatološke opreme, a početkom meseca je na na istom prelazu zaplenjen i aparat za radiološku dijagnostiku sa setom pripadajuće opreme vredan 24.000 evra, dok je na Horgošu 8. decembra otkrivena kozmetička oprema u vrednosti od 36.000 evra.