Zaštitna mera se uvodi kada je cena proizvoda na tržištu niža od cene koštanja, ili ako je tek desetak procenata viša od nje. Da bismo uveli takve mere, moramo da utvrdimo cenu koštanja proizvodnje paradajza po hektaru i prodajnu cenu, pa da onda vidimo kakva je kalkulacija. Mislim da je ostatatk veći od deset odsto, rekla je Bogosavljević.

Ona je naglasila da su povrtari u Stajkovcu izvanredni proizvođači koji su ovladali tehnologijom, imaju visoke prinose, koriste subvencije države, a jedino što od nje očekuju je da pomogne u rešavanju problema elektrifikacije polja.

Oni su spremni da deo sredstava izdvoje za elektrifikaciju polja. Ja sam ponudila da naši stručnjaci i ovdašnji domaćini definišu šta je potrebno uraditi i da napravimo računicu. Imamo delove u Srbiji gde je elektrifikacija završena, ali povrtari nisu zadovoljni jer je cena struje vrlo visoka, s obzirom na to da se naplaćuje kao industrijska, istakla je Bogosavljević.

Srbija je prošle godine proizvela oko 146.000 tona paradajza, ove godine očekuje se najmanje 170.000 tona, odnosno povećanje proizvodnje od bar 20 odsto.