Bivši radnici: gde je imovina fabrike 1

U Privrednom sudu u Kragujevcu odloženo je ročište na kojem je trebalo da bude doneta odluka o otvaranju stečaja u fabrici Zastava kamioni.

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija u tom postupku Branislav Jovović našem listu je rekao da je ročište odloženo zbog „neurednog poziva stečajnog dužnika“. Predstavnik dužnika (Zastave kamiona) u međuvremenu je preuzeo poziv, te će se o predlogu Ministarstva finansija za pokretanje stečaja u Zastavi kamionima, prema njegovim rečima, odlučivati 19. septembra, za kad je u kragujevačkom Privrednom sudu zakazano novo ročište.

U Organizacionom odboru protesta bivših radnika Zastave kamioni koji već tri meseca zahtevaju isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža za period od 2010. do 2016, smatraju da stečaj nije otvoren na prvom ročištu zbog navodnih malverzacija sa imovinom Kamiona, ali i u poslovanju novoformirane fabrike Zastava terenska vozila (zastava TERVO), o čemu oni, kako tvrde, imaju konkretne dokaze i sa kojima su počeli da upoznaju nadležne i javnost. Dokumentaciju o navodnim zloupotrebama sa imovinom Zastave kamiona do sada su predali rukovodstvu šumadijskog ogranka Saveza samostalnih sindikata Srbije, a pokušali su da je dostave gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, ali on, kako tvrde u Organizacionom odboru, nije hteo da primi njihovu delegaciju.

Komentarišući optužbe, predsednik Privrednog suda Branislav Jovović kaže da će tek u stečajnom postupku da se utvrdi kolika je stvarna preostala imovina fabrike kamiona, kao i to da li je eventualno bilo nepravilnosti i nezakonitosti u raspolaganju tom imovinom. Predsednik Organizacionog odbora protesta radnika kamiona Milojko Popović tvrdi, pak, da poseduje dokumentaciju, među kojom je i zaključak Vlade Srbije, od 29. septembra 2016. o formiranju nove fabrike u pogonima Kamiona, Zastave terenska vozila (Zastava TERVO), iz koje se vidi da je „imovina Zastave kamiona procenjena na blizu dve milijarde dinara, a da su država i njen Fond za razvoj prilikom formiranja TERVO-a i naplate svojih potraživanja, preuzeli imovinu Kamiona u vrednosti od oko 372 miliona dinara.

– Gde je u Zastavi kamionima imovina od 1,6 milijardi dinara razlike? Ako u Kamionima ima te imovine, neka je nađu i neka je pokažu. U suprotnom mora da se utvrdi odgovornost za razvlačenje fabričke imovine, na šta smo mi već upozoravali tokom naših dosadašnjih protesta – kaže Popović, napominjući da bivši radnici Kamiona nikako ne nameravaju da odustanu od svojih zahteva za isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža.

Naprotiv, novi protest bivših radnika fabrike kamiona zakazan je za ponedeljak, 17. septembar, dva dana pre nego što će u Privrednom sudu, kako se očekuje, biti doneta i odluka o pokretanju stečaja u Zastavi kamionima.

Stečaj umesto primene protokola

Oko 300 bivših radnika Zastave kamioni na ime neisplaćenih zarada ukupno potražuje oko 80 miliona dinara, dok im se pojedinačno duguje između 150.000 i milion dinara. Za povezivanje staža ili nadoknade onima koji su samostalno uplaćivali doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje potrebno je još nekoliko stotina miliona dinara. Nekadašnji radnici Kamiona tražili su primenu Protokola Vlade i Zastavinih sindikata iz 2008, čije anekse je u dva navrata (2014. i 2015.) parafirao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a kojim je bilo predviđeno da država preuzima brigu o socijalnom zbrinjavanju radnika Grupe Zastava vozila, do konačnog rešenja vlasničkog statusa svih preduzeća te grupacije. Umesto primene protokola, država je nedavno podnela predlog za otvaranje stečaja u Kamionima, čime će, s obzirom na situaciju sa preostalom imovinom te fabrike, radnici, gotovo izvesno, ostati „kratkih rukava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari