EPS: Dopuna ugovora za Đerdap 1Hidroelektrana Đerdap 1 Foto: Wikipedia/Denis Barthel

Predstavnici preduzeća Elektroprivreda Srbije i ruske kompanija „Silovije mašini“ potpisali su u Sankt Peterburgu desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata HE „Đerdap 1“ kojom se omogućava završetak tog posla, saopštio je danas EPS.

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine, dok su poslednja etapa radova na agregatu A3 i završetak revitalizacije HE „Đerdap 1“ planirani za januar 2021. godine.

Najvažnije za EPS je da se poštuju rokovi i na vreme završi obnova HE „Đerdap 1“. Očekuje nas još jedan veliki posao na revitalizaciji 10 agregata hidroelektrane „Đerdap 2“ na kojem možemo da sarađujemo sa partnerima iz kompanije „Silovije mašini“, rekao je vd direktora EPS Milorad Grčić.

Predstavnici ruske kompanije poručili su da je oprema za generator A2 HE „Đerdap 1“ spremna za isporuku, da će naredne nedelje biti utovarena na baržu i u Kladovo stići do 20. avgusta.

Kapitalna revitalizacija HE „Đerdap 1“ je veoma značajan posao za energetski sistem Srbije i EPS, jer će se povećati snaga agregata za oko 10 odsto i produžiti radni vek za 40 godina.

U saopštenju se navodi da je prvi agregat hidroelektrane „Đerdap 1“ pušten je u rad 1970. godine i u toj elektrani godišnje se proizvodi više od pet milijardi kilovat-sati električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari