Jeste "divlje", al se gradi 1Foto: S. Župljanin (arhivska fotografija)

Više od dva meseca glavna tema u Novom Pazaru je nadogradnja na zgradi Fakulteta za islamske studije (FIS) na gradskom trgu.

Tamo „niče“ novih hiljadu kvadrata bez potrebne urbanističke i građevinske dokumentacije. Investitor je Islamska zajednica (IZ) u Srbiji, koja je i osnivač ove visokoškolske ustanove. Kao glavni krivac što se deo građevine podiže „na divlje“ označen je narodni poslanik i bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, koji je posle odlaska sa mesta muftije zadržao savetodavne funkcije u IZ.

Skoro da ne postoji srbijanski medij koji se nije bavio ili ne bavi ovom temom. Glavni sagovornik je upravo Zukorlić koji je priznao da objekat nema građevinsku dozvolu, ali „to nema još 20 hiljada objekata u ovom gradu, pa ni neke zgrade državnih institucija, Filijala Nacionalne službe zapošljavanja i zgrada suda“. Državi je poručio da u ovaj grad ne šalje žandarmeriju da obezbeđuje rušenje objekta „jer može da bude problema“. Gradska uprava je, početkom ove sedmice, izdala saopštenje u kojem navodi da ne može da „garantuje bezbednost objekta divlje gradnje na gradskom trgu, jer građevina apsolutno nije bezbedne“.

-Objekat koji se radi nema potrebnu dokumentaciju, a to znači da nisu urađeni statički proračuni i kontrola istih, kao ni kontola izvođenja radova. Ovo je posebno nedopustivo, imajući u vidu da je objekat na javnoj površini, gde je velika frekvencija prolaznika, piše u saopštenju gradske uprave uz konstataciju da je „odgovornost za eventualne posledice na investitoru i izvođaču radova, ali da svakako veliki teret pada i na republičke institucije koje su potpuno zakazale u svojoj obavezi da zaštite naše sugrađane. Zbog svega toga gradska uprava ima obavezu da građane upozori na potencijalnu opasnost koja je nastala izgradnjom divljeg objekta“.

Od kako je početkom septembra krenula nadogradnja ovog objekta doneta su rešenja o zatvaranju gradilišta i uklanjanju objekta. Dostavljena su i Policijskoj upravi Novi Pazar, podnete su krivične prijave protiv investitora, izvođača radova i za povredu službenog znaka. Donet je zaključak o dozvoli izvršenja rešenja o uklanjanju objekta i zatražena asistencija policije.

-Asistencija policije je odbijena iz bezbedonosnih razloga. Nažalost, usled izostanka nadležnih državnih institucija, investitor je video šansu da uzurpira još veću površinu i poveća spratnost divljeg objekta. Na delu površine koja je uzurpirana nalaze se montažno-demontažni objekti, čiji vlasnici imaju ugovor sa gradom o zakupu, kaže novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i naglašava da su na sastanku sa vlasnicima tih objekata dobili informaciju da im je „upućen ultimatum ili da finansijski učestvuju u izgradnji ili da napuste svoje objekte“. Gradnačelnik Biševac ističe da je „divlja gradnja koju izvodi Muamer Zukorlić na gradskom trgu trn u oku svim građanima i da su razočarani demonstriranjem njegove samovolje“.

– Godinama unazad, ovaj objekat se permanentno dograđuje, pa se sada površina više nego utrostručila. Ovde nije u pitanju zgrada FIS. Fakultet je samo alibi da se izgrade novi poslovni, trgovinski i ugostiteljski objekti. Uostalom, tu su već sedište Zukorlićeve BDZ, kafići, restorani i slično. Ovo je zloupotreba IZ radi ostvarivanja profita pojedinaca i osvajanja sitnih političkih poena, objašnjava Biševac.

Novopazarski gradonačelnik demantuje Zukorlićeve tvrdnje da gradska uprava nije izdala nijednu dozvolu za verske objekte, ali i da su „divlje“ nadograđeni spratovi na zgradama suda i Nacionalne službe zapošljavanja.

-Odgovorno tvrdim da IZ nije predala nijedan zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Što se tiče nacionalne službe, oni su dozvolu za nadogradnju dobili 2013. a 2015. dozvola je dobijena za radove na zgradi suda. Zukorlić koristi već oprobani metod da dizanjem tenzija skreće pažnju sa svojih nelegalnih radnji, kaže Biševac. Dodaje da su u gradskoj upravi svesni da je divlja gradnja problem u celoj zemlji i do sada u Novom Pazaru nije bila prisutna ni više ni manje od ostatka države. „Zbog toga država i donosi zakone čiji je cilj da suzbije divlju gradnju i uvede postojeće objekte u proces legalizacije. Ovakvo delovanje Zukorlića ide protiv tih nastojanja. A upravo bi IZ i on kao narodni poslanik trebalo da budu primer dobrog ponašanja, a ne negativnog ophođenja prema svom gradu“, zaključuje Biševac.

FIS u zgradi od 2006.

FIS se nalazi u zgradi sagrađenoj 1938. godine i do posle Drugog svetskog rata pripadala je IZ. Nakon nacionalizacije u njoj je radio hotel „Beograd“, pa je sedamdesetih godina u njoj bila robna kuća prištinske Grmije, a nakon toga novopazarskog Trgovinskog preduzeća „Uniprom“.

Kada je 2006. godine TP „Uniprom“ privatizovano, zgrada je pripala konzorcijumu, ali je te godine IZ u Sandžaku sa svojim pristalicama ušla u zgradu sa obrazloženjem da joj priada na osnovu odredaba Zakona o crkvama i verskim zajednicama. Postoji pravosnažno sudsko rešenje, od pre sedam godina, da se zgrada vrati vlasnicima TP „Uniprom“, ali je ono neizvršno. Svaki put kad se najavi dolazak sudskih izvršitelja čelnici IZ pozovu svoje pristalica de brane „vakufsko dobro“, a policija procenjuje da iz bezbednosnih razloga ne može da asistira.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari