Joksimović: Upućena Prijava za Fond solidarnosti EU 1Foto:Beta/MIlan Obradović

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici Vlade usvojila je Prijavu za Fond solidarnosti koju je pripremila Posebna radna grupa Vlade Srbije, a koju će Evropskoj komisiji uputiti predsedavajuća Radne grupe, ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović, navodi se u saopštenju.

„Kao što smo to najavili početkom juna priveli smo kraju proces pripreme sveobuhvatne prijave za Fond solidarnosti EU koju ću uputiti Evropskoj komisiji. Mogućnost da koristimo sredstva iz ovog Fonda pod istim uslovima kao i punopravne članice još jednom svedoči o solidarnosti Evropske unije sa građanima Srbije i konkretnim koristima od procesa pristupanja EU“, rekla je Joksimović.

Kako je ona istakla, važno je što smo uspeli da od svih relevantnih institucija dobijemo zbirne iznose prihvatljivih javnih troškova koje su imali tokom zdravstvene krize, s obzirom da je 15. mart uzet kao datum prvih aktivnosti u borbi protiv pandemije.

„Rok za podnošenje pune aplikacije je do 24. juna, a mi ćemo danas poslati kompletnu aplikaciju“ naglasila je ministarka Joksimović.

Ona je takođe dodala da će Evropska unija po prijemu svih prijava doneti odluku o iznosu bespovratne pomoći za Srbiju, nakon čega će biti potpisan finansijski sporazum i izvršena isplata sredstava do kraja godine.

Prijava za Fond solidarnosti EU sadrži kratak opis toka epidemije, mere koje je Vlada Srbije preduzela na uspostavljanju kontrole i suzbijanju širenja epidemije, kao i neposredne posledice na privredu i građane iskazane kroz javne troškove, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari