Foto: Fonet / MUP Srbije

Najznačajnija izmena je da će ubuduće projektantski nadozor moći da obavljaju sva privredna društva, koja ispunjavaju uslove za projektovanje takvih objekata, saopšteno je danas.

Do sada projektantski nadzor nije bilo moguće poveriti privrednom društvu, koje nije izradilo tehničku dokumentaciju, što predstavlja pitanje od značaja za izbor vršioca projektantskog nadzora.

U praksi se, međutim, često dešavalo da investitor za vršenje projektantskog nadzora ne može da angažuje ni firme koje su izradile tehničku dokumentaciju.

Imajući u vidu da izgradnja infrastrukturnih objekata traje više godina, dešavalo se da firma koja je izradila tehničku dokumentaciju bude ugašena ili ode u stečaj, pa investitor nije mogao da angažuje neko drugo društvo.

Ovim izmenama Pravilnika omogućena je i konkurentnost, odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Izmenama je određeno i da stručni nadzor ima obavezu da o bilo kakvom odstupanju od građevinske dozvole odmah obavesti investitora pisanim putem, uz navođenje posledica koje mogu nastupiti ako te mere ne budu preduzete.

Merama se dodatno utiče na kvalitet izvođenja radova i pojačava odgovornost i projektantskog i stručnog nadzora, objašnjava se u saopštenju Minsitarstva.