Radnici sa invaliditetom štrajkuju glađu u "Zastavi Inpro" 1

Invalidi druge i treće kategorije fabrike „Zastava INPRO“, nastavljaju štrajk glađu započet juče popodne, a zdravstveno stanje štrajkača za sada je stabilno.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja, rekao je danas FoNetu da je prva noć štrajka glađu protekla mirno i da je jutros kod nekoliko štrajkača registrovan povećan krvni pritisak.

Za sada drugih tegoba nema, ali se plašimo s obzirom da su to ljudi kojima je već zdravlje ozbiljno narušeno, kako će se gladovanje odraziti na njihovo zdravstveno stanje u budućnosti, rekao je Pušonja.

On je rekao da 29 radnika nastavlja štrajk glađu biti nastavljen danonoćno, sve do ispunjenja njihovih zahteva od kojih zaposleni neće odustati.

Osnovni zahtevi su smena direktora Branka Veljovića i njegovih saradnika, kao i preispitivanje njihove odgovornosti, preispitivanje procesa privatizacije dela imovine preduzeća i isplata neisplaćenih zarada, nadoknada za prevoz i jubilarnih nagrada, rekao je Pušonja.

Pored toga, radnici traže povratak nezakonito oduzetog novca u iznosu od 10 odsto zarađenog ličnog dohotka za meru štednje, i napuštanje firme radnika koji su uzeli socijalni program.

Takođe izručito zahtevamo da se prekine sa mobingom i diskriminacijom invalida rada druge i treće kategorije, ne pristajemo da budemo tehnološki višak i poslati na biro rada i ne prihvatamo ponuđeni socijalni program, rekao je Pušonja.

Radnicima preduzeće „Zastava INPRO“ je, umesto plate za avgust isplaćena samo pozajmica od 11.000 dinara.

Kako bi bio izbegnut stečaj, firma je uradila i plan reoragizacije u kome je predvidjen višak od 30 radnika od ukupno 132 zaposlenih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari