Ristić: Bićete odgovorni za sve zaražene, njihov bol i gubitak života 1Foto: Beta/AP/ Antonio Calanni

Samostalni sindikatat Kragujevca traži od premijerke Ane Brnabić da hitno preduzme mere da se od epidemije kovid 19 zaštite i zaposleni u fabričkim pogonima i kancelarijama

Suočeni sa činjenicom da je do uoči vikenda 13 radnika Zastave oružja obolelo od kovida 19, istovremeno,  stotinak njihovih kolega stavljeno u kućnu izolaciju, te da je veći broj oružara, u međuvremenu, testiran na prisustvo virusa korona, i da obolelih ima i u drugim šumadijskim preduzećima, rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu se otvorenim pismom obratilo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, i zatražilo da preduzme hitne mere za suzbijanje i sprečavanje širenja zaraze izazvane korona virusom u fabričkim pogonima i kancelarijama.

– Tražimo da se zabrani rad svim poslodavcima koji ne mogu da obezbede uslove za zaštitu od epidemije, navodi se u javnom obraćanju  SSSS-a Kragujevca premijerki Brnabić, uz konstataciju da bi „onaj ko voli ovaj narod, morao da donese odluku o prekidu rada svih delatnosti koje nisu bitne za obezbeđivanje osnovnih potreba za život građana“.

Kragujevački sindikalci u pismu Brnabić tvrde i da je „sramota što Vlada za tri meseca trajanja epidemije nije donela obavezujuće uslove za poslodavce i radnike koji moraju da rade”.

– Posledica te neodgovornosti su desetine zaraženih radnika u našem gradu. Ukoliko to (prekid rada u onim delatnostima koje nisu bitne za svakodnevni život građana – prim. Z.R.) ne učinite, bićete odgovorni za sve zaražene, njihov bol i gubitak života, upozorio je kragujevački Sindikat i ustvrdio da predstavnici vlasti još nisu dogovorili da li je za kontrolu primene zaštitnih mera u proizvodnim pogonima i kancelaarima nadležna sanitarna ili inspekcija rada.

Upozorenje sindikata Fijat plastika

U kragujevačkom Fijat Krajsleru, nakon gotovo četvoromesečne pauze uzrookovane epidemijom kovida 19,  sutra (ponedeljak) startuje probna, a u utorak 7. jula proizvodnja automobila u punom kapacitetu.

Iz fabričkog odbora za bezbednost i zdravlje na radu poručuju da su već preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja virusa, koje podrazumevaju merenje temperature na fabričkim ulazima (onaj ko bude imao veću od 37,5  stepeni, biće vraćen kući), dezinfekciju proizvodne opreme i ruku zaposlenih, između kojih će biti propisano fizičko odstojanje, obavezno  nošenje maski i rukavica tokom  rada…

U Sindikatu firme Fijat plastik, koja posluje u okviiru kragujevačke Fijat Krajslerove fabrike, smatraju da će osmočasovni rad u pogonima “pod maskama”, a bez ventilacije (koja, navodno, raznosi vusrus), i na temoperaturama koje će, u takvim uslovima, da prelaze 30 stepeni Celzijusovih, praktično da bude nepodnošljiv, te da će ozbiljno da ugrozi zdravlje radnika.

– Nikako nećemo da dozvolimo da se u našoj fabrici ponovi ono što se dešavalo u leskovačkoj Juri, kao i ono što se trenutno dešava u Zastavi oružju – poručuju sindikalci Fijat plastika.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Ristić: Bićete odgovorni za sve zaražene, njihov bol i gubitak života”

  1. Eeee ali oruzje nam je u ovom momentu od presudnog znacaja. Od bespilotnih letelica, dugih cevi da biju virus, a s obzirom na porast napetosti, trebace nam i cezejci da se medjusobno ili samoubijemo.

  2. Nemojte da molite.Tuzite ih, svako pojedinacno sa zajednickom tuzbom.Drzavni vrh je krivac,ako srpsko pravosudje nece, postoji Strazburg

    • Onoliki ljudi umrli, i jos uvek UMIRU, a niko kriv. Alo bando zar je moguce da nema krivaca.

    • Ko se sam cuva i bog ga cuva.Kada su ukinute vanredne mere odmah su pocele svadbe i druzenja.Grlenje i ljubljenjevonoliko puta koliko puta se u toku dana sretnete i vidite.Maske su sluzile,ako ste ih i nosili,za podupiranje podbratka.I toliko toga ste radili u suprotnosti od onoga sto su lekari preporucivali.I sad drzavo pomagaj.Pomoci ce drzavavkao sto je i do sada pomagala.Ali da li pomazete vi sebi i drzavi?

  3. Meni je ovo više smešno kad se nešto traži od fikusa i bendžamina. Nas drugari moji može spasiti samo gradjanska neposlušnost. Ko više veruje ovoj vlasti taj duboko treba da se zamisli. Ja lično ne priznajem ovu vlast, niti mogu trenutne da nazovem ni premijerom ni preCednikom. Ovo je pošast koja je zahvatila Srbiju, koja je dokazala da joj životu ljudi(čak ni svojih zakleti glasača) nisu važni. Ovih trebamo da se oslobodimo što pre i da izgradimo sistem gde nikada isti i slični njima ne mogu da budu ni blizu vlasti. Na žalost to smo shvatili na najgori mogući način, plaćajući veliku cenu svojim životima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.