Sindikat preti generalnim štrajkom 1Foto: Stanislav Milojković

Samostalni sindikat u fabrici Fori tekstil u Kragujevcu pozvaće zaposlene u toj kompaniji da posle 8. aprila stupe u generalni štrajk ukoliko menadžment firme ne ispuni zahteve pobunjenih radnica, pre svega bolju organizaciju rada, dužinu radnog vremena i visinu plata.

– Nakon dvodnevnog ćutanja i izbegavanja zaposlenih, predsednik Sindikata Lazić je, posle zbora radnika, organizovanog uoči minulog vikenda, na oglasnu tablu okačio poziv direktorki da zbog ogromnog nezadovoljstva radnika umanjenjem zarada, ispuni zahteve radnica, a da će, u suprotnom, posle 8. aprila da usledi generalni štrajk, kaže radnica Milena Belošević dodajući da je republička inspekcija tokom prošle nedelje tri dana bila u fabrici, kao i da radnice od kad su inspektori tu rade po osam sati dnevno.

Uprava kompanije Fori tekstil i dva reprezentativna sindikata u toj firmi (Samostalni i Nezavisnost) negirali su navode Saveza samostalnih sindikata Srbije.

„Navodi iz saopštenja Saveza samostalnih sindikata Kragujevac nisu dati od reprezentativnih sindikata kod poslodavca, koji su upoznati sa stvarnim pravima zaposlenih, i koji ovom prilikom zajedno sa rukovodstvom Fori tekstila objavljuju demanti navedenih napisa o navodnom nepoštovanju prava zaposlenih“, piše u zajedničkom saopštenju sindikata i poslovodstva.

Ističe se, pritom, da kompanija svim zaposlenima pruža podjednako pravo na rad u skladu sa zakonom, da ih poštuje, da zaposleni imaju bezbedne i zdrave uslove za rad, zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, pravo na odmore, naknadu za rad.

Navodi Saveza samostalnih sindikata Kragujevac dati su, smatraju poslovodstvo i sindikalci firme Fori tekstil, „isključivo s ciljem da destabilišu normalno odvijanje procesa rada kod poslodavca, otežaju poslovanje, a krajnji cilj da 438 porodica ostane bez posla i sigurne mesečne zarade“.

Radnica Fori tekstila Milena Belošević rekla je za naš list da su svi navodi SSSS „apsolutno tačni“.

– Trenutno je u našoj fabrici Inspekcija rada koja je, koliko nam je poznato, već utvrdila brojne nepravilnosti kad je položaj zaposlenih u pitanju – ističe Belošević.

U fabrici Fori tekstil proizvode se navlake za naslone glave i ruku od kože, skaja i štofa za automobile marke Folksvagen, BMW, Pežo, Sitroen, Volvo, Alfa Romeo i druge.

Sindikalac demantovao i sebe

Naš list je još krajem 2015. pisao o radnicama fabrike Fori tekstil. Tada je sagovornik Danasa bio čelnik jednog od dva reprezentativna sindikata u toj firmi, koji je juče podržao rukovodstvo fabrike u demantiju konkurentskog sindikata. Krajem pretprošle godine, taj sindikalni vođa je o položaju radnica rekao, gotovo doslovce, sve ono što je navedeno u saopštenju SSSS. Tako je, pored ostalog, tvrdio i da radnice Fori tekstila rade po 12 sati dnevno, a da 80 odsto njih ima plate koje su na nivou minimalnih zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari