Skeniranje stanja uz najavu novih privatizacija 1Foto: YouTube

Ako je suditi prema prvim utiscima ovdašnje javnosti više se očekivalo od posete premijera Aleksandra Vučića opštinama Vranje, Vladičin Han i Surdulica.

Opšti utisak je da je premijer ovu posetu iskoristio za još jedno „skeniranje“ ekonomskog stanja na jugu Srbije. Poseta kompaniji Alfa plam bila je očekivana, s obzirom na to da je reč o najuspešnijem, i finansijski najjačem, kolektivu u metalskoj industriji koji svoj potencijal iskazuje na stranom tržištu gde plasira kotlove za centralno grejanje. Rast proizvodnje ove kompanije u privatnom vlasništvu privrednika Miroljuba Aleksića, kao i otvaranje novih proizvodnih programa jeste svetlost u mračnom ekonomskom tunelu privrede na jugu Srbije. No, očigledno je, da Alfa plam sa svojim kapacitetima i poslovnim rezultatima ne može da odigra presudnu ulogu u oporavku ovdašnje privrede. „Uprkos izvesnim problemima Jumko i Simpo se oporavljaju i vlada će nastaviti sa podrškom tim preduzećima“, poručio je premijer, koji je, šetajući se Vranjem, od radnika Jumka bio u prilici da čuje primedbe o neredovnoj isplati zarada.

Na putešestviju po opštinama Pčinjskog okruga predstavnici Vlade Srbije obišli su i pogon turske kompanije Teklas u Vladičinom Hanu, koji zapošljava oko dve stotine radnika, a plan je da se posle otvaranja novog pogona uposli još najmanje toliko ljudi. Ovo je, inače, prva investicija jedne strane kompanije u potpuno devastiranu privredu opštine Vladičin Han. „Partneri iz Turske ovde su sada napravili bazu koja bi trebalo da inicira dolazak i drugih stranih investitora, ali i da podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća na jugu Srbije“, naveo je premijer u Vladičinom Hanu. Podsećanja radi, fabrika Teklasa otvorena je u aprilu prošle godine u vreme predizborne kampanje.

– Trudimo se da u svakom gradu, pogotovu na jugu Srbije, imamo bar po jedno preduzeće koje će biti zamajac za oživljavanje proizvodnje. Mislim da je tu primer Teklasa u Vladičinom Hanu najilustrativniji. Ja znam da će uvek biti onih koji nisu zadovoljni i koji će, uporno, ponavljati onu tezu „što južnije to tužnije“, ali stvari ne mogu da se promene preko noći iako su vidljivi pomaci. Mi strpljivo radimo na uspostavljanju saradnje sa stranim partnerima i do kraja godine očekujem dolazak još jedno velikog investitora – poručio je Vučić.

Ali, možda se najkonkretniji efekti posete predstavnika vlasti mogu videti na primeru Vranjske Banje gde je Vučić obišao stručnjake kineske kompanije Betek koji proveravaju potencijale termalnih izvora ovog lečilišta za reumatske bolesti. Pažnju premijera posebno je privukao napušteni objekat hotela, koji je u vlasništvu Fonda PIO. „Na prvoj narednoj sednici vlade zatražiću da se ovaj objekat prenese u nadležnost resornog ministarstva i da odmah počnemo sa pronalaženjem partnera koji će biti spreman da investira u završetak radova“, obećao je Vučić. Osim Specijalne bolnice za rehabilitaciju, Vranjska Banja u ovom trenutku ne može potencijalnim gostima da ponudi ni jedan hotelski smeštaj s obzirom na to da je Hotel Železničar, koji je u vlasništvu Železnica Srbije, duže od tri godine „zakatančen“. Jedan od prioriteta za premijera jeste privatizacija Bujanovačke Banje „Vrelo“, kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje medicinskog turizma, zašta jug Srbije poseduje velike prirodne potencijale. Najava završetka radova, za narednu godinu, na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, mogao bi da bude dobar „mamac“ za strane investitore, pre svega zato što se izgradnjom te saobraćajnice skraćuje put od Beograda do Vranja i makedonske granice, a zatim i ka Solunskoj luci. Više od dve stotine miliona dinara iz različitih budžetskih linija, Vranju i drugim opštinama, odobreno je za rekonstrukciju školskih objekata, gde se odavno nije radilo na poboljšanju uslova. Sredstva bi trebalo da dobije i Grad Vranje za dodatne troškove na rekonstrukciji pozorišta, ali preduslov za oporavak juga Srbije jeste oživljavanje industrijske proizvodnje što i posle ove posete premijera i ministara u Vladi Srbije ostaje tema koja zahteva konkretne poteze pre svega u podršci stranim, ali i domaćim investitorima.

Impuls razvoju malih i srednjih preduzeća

Činjenica je da je na jugu Srbije participacija malih i srednjih preduzeća u ukupnim ekonomskim pokazateljima gotovo simbolična. U tom kontekstu posmatrano, obećanje premijera Vučića da se može računati na „veću podršku Beograda“ zvuči optimistično, ali za to je neophodna inicijativa i konkretne ideje ovdašnjih privrednika. „Važno je da Geoks dobro funkcioniše, a ohrabrujuće deluje i činjenica da se uskoro očekuje otvaranje pogona kompanije Ditre Italia koji će se baviti proizvodnjom nameštaja“, poručio je premijer Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari