Srpske kompanije na Sajmu poljoprivrede u Prištini 1Foto: Privredna komora Srbije

Povezivanje privreda i događaji poput Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije koji je danas počeo u Prištini i na kome izlaže 29 kompanija, članica Privredne komore Srbije, najveća su pomoć za mala i srednja preduzeća, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Predsednik PKS podseća da su prošle godine na sajmu izlagale 22 firme, članice PKS, koje su zadovoljne ostvarenim rezultatima i ističe da privredna saradnja može biti bolja, kao i da se sve više otklanjaju barijere.

U poslednjih godinu i po dana, po rečima Čadeža, kroz saradnju privrednih komora Srbije i Kosova ostvaren je veliki napredak.

„To je doprinelo i stabilnom rastu naše trgovine, a nastavljamo da povezujemo preduzeća i obezbedimo dalje unapređenje razmene i drugih vidova saradnje naših poslovnih zajednica. Danas je među izlagačima i mlekara Šabac, koja razgovara sa velikom mlekarom na Kosovu i možda će doći do konkretnog dogovora“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je ukazao i na dobru političku podršku koju imaju poslovne asocijacije i zajednice da uspostave još intenzivniju i dinamičniju ekonomsku saradnju. Govoreći o otklanjanju prepreka u svakodnevnom poslovanju privrednika, Čadež ističe da postoje razni problemi u propisima i u praksi na čijem otklanjanju privredne komore rade.

„Usaglasili smo fitosanitarni sertifikat, koji se uveliko primenjuje i privodimo kraju usaglašavanje veterinarskih obrazaca, od kojih su mnogi implementirani. Reč je o usklađivanju 52 veterinarska sertifikata, na čemu je dosta toga urađeno, a očekuje se već u naredih nedelju dana da se usklade sertifikati za još neke proizvode“, objasnio je Čadež i istakao veliku podršku kolege Safeta Grdžalijua, predsednika Privredne komore Kosova.

Ističe i da Komora posvećuje veliku pažnju i pokušava da napravi organizovan sistem pomoći proizvođačima iz srpskih zajednica da bi ostvarili što bolji plasman i uključili se u dobavljačke lance velikih kompanija. Podseća da su organizovani susreti proizvođača iz srpskih zajednica sa velikim kupcima i distributerima iz Prizrena, Peći i Prištine, kao i da se PKS trudi da im pomogne da plasiraju robu na druga tržišta.

Marko Bosiljčić, brend menadžer destilerije „Čolić“ iz Kragujevca koja je i prošle godine učestvovala na sajmu, ističe da kompanija traži distributera za to tržište. Goran Stojković iz fabrike stočne hrane „Nutriko“ iz Vranja podseća da je kompanija takođe drugi put na sajmu, da su sklopili dobre poslove, našli distributera za koncentrat i zaradili oko 200.000 evra.

Čadež je, nakon svečanog otvaranja sajma koji traje do 1. oktobra, obišao štandove kompanija – članica PKS koje izlažu na Sajmu u Prištini. Posetio je i Aksoy grupu koja se bavi agrobiznisom, energetikom i građevinarstvom, u čijem sastavu je firma Universal food i razgovarao sa vlasnikom Ibrahimom Aksoy.

Na prištinskom međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije učestvuju i kompanije iz zemalja okruženja i regiona.

U Prištini su danas, osim predsednika komora Srbije i Kosova Marka Čadeža i Safeta Grdžalijua, a u sklopu aktivnosti Komorskog investicionog foruma, i Arnaldo Abruzini, izvršni direktor Evrokomora (Eurochambres), Branko Azeski, predsednik Privredne komore Makedonije i Ines Mućostepa, predsednica Unije trgovinskih i industrijskih komora Albanije.

Visoka komorska delegacija o aktivnostima i planovima Komorskog investicionog foruma razgovarala je sa kosovskim zvaničnicima – predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Isom Mustafom i predsednikom skupštine Kadrijem Veselijem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari