Stranačke stranputice 1Foto: www.wikipedia.org

Boraveći u Loznici ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je da će do 2020. godine biti izgrađen put Loznica – Šabac.

Ona je zapravo ponovila ono što je prethodno izjavio predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić prilikom Vukovog sabora, kada je obećao gradnju takozvanog brzog puta na ovom pravcu, sa ukupno četiri trake. Valja podsetiti da je u Loznici na vlasti SNS, a da od nadležne ministarke i od predsednika države ni dalje nema nagoveštaja o izgradnji prioritetnije trase za povezivanje sa koridorima, auto-puta Ruma – Šabac.

Auto-put Ruma – Šabac predviđen je prostornim planom Srbije i ima puno ekonomsko pokriće jer svakodnevno ovim pravcem prođe oko 15.000 vozila. Uz to, velika kanadska korporacija „Infrastructura“ zainteresovana je za koncesiju za tu saobraćajnicu, a čak je i kanadski ambasador Filip Penington boravio u Šapcu i potvrdio ozbiljne namere ove kompanije. Ni Vučić ni Mihajlovićeva nisu se dosad zvanično izjasnili o ovom projektu. Ministarka Mihajlović nedavno je posetila i pocersko selo Bukor i iznela niz optužbi da gradska vlast diskriminiše meštane, i da je Šabac dužan da asfaltira 4,5 kilometara puta, koji bi ovo selo povezao sa Loznicom i Koceljevom. Gradonačelnik Zelenović je javno porekao ovakve optužbe i dodao da se ministarki obraćao sa 16 pisama, a posebno o neophodnosti izgradnje auto-puta. Ministarka je u Bukoru izjavila i da đaci kilometrima pešače do škole. Istine radi, iz gradskog budžeta se finansira da se svakog dana 37 učenika iz Bukora prevoze do škole u Krivaji. Za četvorogodišnju školu, kako je naveo gradonačelnik Zelenović, niko nikada nije tražio mesečnu kartu, ali svakom detetu koje putuje duže od četiri kilometra Grad će platiti kartu.

Prioritet lokalne samouprave jeste gradnja saobraćajnice kroz industrijsku zonu koja će povezati fabrike i spojiti ih sa najbržom trasom do auto-puta Beograd – Zagreb. Takođe, grad će uraditi i put ka Savi, jer u maju treba da bude otvorena međunarodna luka Šabac. Gradska uprava je dosad više puta naglašavala da bi sa gradnjom auto-puta Ruma – Šabac ovde lakše došle velike svetske kompanije, ali republičkoj vlasti kao da je cilj sprečavanje razvoja jedinog opozicionog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari