Ukupan promet dužničkim hartijama od vrednosti premašio je 235, 4 miliona dinara, odnosno 2,3 miliona evra, što je u poređenju sa prometom u avgustu, za 46,98 odsto viša vrednost (za iznos iskazan u dinarima), odnosno 48,18 odsto (za iznos iskazan u evrima). Među pojedinačnim serijama, vrednošću ostvarenog prometa izdvojila se ona sa rokom dospeća 2014. čijim je trgovanjem ostvaren promet veći od miliona evra. Stopa godišnjeg prinosa na obveznice RS, na kraju trećeg kvartala 2011. kretala se u rasponu od 4,92 odsto (za seriju A2016) do 6,11 odsto za seriju čiji je rok dospeća maj naredne godine.

Nastavak negativnog trenda na tržištu Berze (mereno vrednošću indeksnih pokazatelja) direktno se odrazio i na vrednost ukupne tržišne kapitalizacije Berze. Na kraju trećeg kvartala, vrednost ovog pokazatelja iznosila je 853,5 milijardi dinara, što je za 3,5 odsto niža vrednost u odnosu na kraj avgusta. Izuzimajući obveznice RS, koje su tokom septembra zabeležile rast vrednosti kapitalizacije, svi ostali segmenti beleže pad vrednosti. Najveću negativnu promenu vrednosti kapitalizacije zabeležile su akcije koje čine korpu indeksa BELEX15 (minus 13,06 odsto), a najmanji pad (0,93 odsto), akcije uključene na vanberzansko tržište.

Učešće stranih investitora u trgovanju akcijama (FIS) imalo je tendenciju smanjenja prosečnih dnevnih vrednosti, uz ujednačavanje aktivnosti na kupovnoj i prodajnoj strani koje su se u proseku dnevno kretale na nivou od 46 odsto, pri čemu je učešće u kupovini bilo za nijansu veće od prodaje. Prosečna dnevna vrednost ukupnog FIS-a u septembru se smanjila u odnosu na prethodni mesec za 25 odsto i iznosila je 45,8 odsto ukupnog trgovanja akcijama. Posmatrano na kvartalnom nivou, najviša vrednost FIS-a je ostvarena baš u trećem kvartalu i iznosila je 51,4 odsto, pri čemu je za ovaj rast delimično zaslužno i povećanje aktivnosti stranaca na strani prodaje. Vrednost FIS-a od početka godine iznosila je 45,6 odsto, što predstavlja najvišu vrednost u posmatranom periodu od 2008.godine. U prvih devet meseci aktivnost stranaca bila je izražena na strani kupovine tako da je vrednost b-FIS-a bila 57,7 odsto, dok je s-FIS iznosio 33,6 odsto.

Učešće stranih investitora u trgovanju obveznicama (FIB) zabeležilo je smanjenje od 4,5 odsto i iznosilo je 2,8 odsto ukupnog trgovanja obveznicama na Berzi. Posmatrano na kvartalnom nivou, najniža vrednost ovog pokazatelja ostvarena je upravo u trećem kvartalu i iznosila je 2,4 odsto, dok je posmatrano od početka godine vrednost FIB-a iznosila 8,48 odsto, što u oba slučaja predstavlja najniže vrednosti tog pokazatelja od početka izračunavanja. Učešće stranih investitora u ukupnom trgovanju (FIT) smanjeno je za 31 odsto u odnosu na avgust, i iznosilo je prosečno dnevno 39,2 odsto septembarskog trgovanja. I ovaj pokazatelj je u trećem kvartalu dostigao najveću vrednost od oko 45,6 odsto, dok je od početka godine njegova vrednost iznosila 42,2 odsto što predstavlja najviši nivo od 2008.

Sunovrat indeksa

Negativni trend kretanja indeksnih pokazatelja Berze nastavljen je i u septembru, pri čemu je zabeležen najveći pad vrednosti od početka godine. Indeks koji opisuje kretanje najlikvidnijih akcija na domaćem tržištu kapitala – BELEX15 – zabeležio je mesečni pad od 12,67 odsto (povratak na vrednost koju je taj indeks imao tokom letnjih meseci 2009) i trgovanje završio na nivou od 552,70 indeksnih poena. Opšti indeks BELEXline bio je u minusu od 9,88 odsto, (ukupan promet od 873,8 miliona dinara) i septembarsko trgovanje završio na nivou od 1.082,23 indeksna poena.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.