Subvencije javnom sektoru u Kragujevcu blizu 700 miliona dinara 1Foto: Milan Nikić

Grad Kragujevac će tokom 2021. godine, kako je  zvanično saopšteno, da izdvoji 690 miliona dinara iz gradskog budžeta za subvencije javnim, javno komunalnim preduzećima i privrednim društvima čiji je osnivač.

Gotovo polovina tog budžetiranog novca, 319 miliona dinara, biće utrošeno, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog veća, za finansiranje rada i aktivnosti sportsko privrednih društava, koja su svojevrsna šumadijska secifičnost i novotarija  kad je organizacija sportskih društava i klubova u pitanju.

Najviše novca planirano je za finansiranje Sportsko – privrednog društva „Radnički“ – ukupno 255 miliona dinara.

SPD FK Radnički 1923 dobiće 57 miliona dinara, a još sedam miliona otići će ženskom fudbalskom klubu, odnosno na SPD „ŽFK Radnički 1923“.

Javno stambeno preduzeće će iz budžeta, na ime subvencija, u 2021. dobiti 106 miliona, JKP Šumadija 15 miliona, a JP „Putevi” 41 milion dinara.

Odlukom je planirano i da 20,5 miliona dinara dobije Niskogradnja, preduzeće koje godinama unazad postoji još samo na papiru, ali još uvek nije zvanično ugašeno.

Za finansiranje Radio tleviziju Kragujevac planirano je 50 miliona dinara, za Šumadija sajam 31,6 miliona, Centar za strna žita 45 miliona.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika dobiće 30,5 miliona.

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Šumadija doo Kragujevac 11 miliona, PD „Slobodna zona Šumadija” d.o.o. Kragujevac 1,5 miliona, Biznis inovacioni centar 8,4, Agencija a ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja 7,5 miliona dinara.

Subvencije se daju kako bi se obezbedio kontinuitet u isporuci komunalnih usluga, funkcionisanje delatnosti preduzeća i privrednih društava, podizanje kvaliteta usluga, poslovanje bez gubitaka, povećanje obima posla, bolja infrastruktura, uvođenje novih tehnologija, racionalizacija troškova i broja zaposlenih u skladu sa standardima, kvalitetnije upravljanje, a sve u cilju  unapređenja efikasnosti preduzeća i potrebe korisnika njihovih usluga, navodi se, između ostalog, u obraloženju odluke Gradskog veća o ovogodišnjim subvecijama kragujevačkim lokalnim firmama i sportskim drštvima koja su u ingerenciji grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari