U fotelju direktora vodovoda sa diplomom "na odloženo"? 1

Andrejević je ovu fakultetsku diplomu, u kojoj se navodi da je stečena pre 13 godina, priložio prvi put prilikom konkurisanja za neki posao ili funkciju u javnom sektoru, iako je prethodnih godina, upravo zbog „nedostatka radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje“ odbijen na konkursu za direktora drugog javnog preduzeća ili osporavan kao šef kabineta gradonačelnika – kažu izvori Danasa.

Na prethodnom konkursu za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu 2013. godine Andrejević je aplicirao i u JKP Naissus i u Gradskoj toplani, navodeći da je diplomirao na Fakultetu za poslovnu ekonomiju iz Sremske Kamenice u septembru 2012. godine, a ne pominjući fakultetsku diplomu iz 2004. Komisija za izbor direktora je odbila Andrejevićevu aplikaciju za Toplanu, na čijem je konkursu zahtevano petogodišnje radno iskustvo na poslovima sa visokim obrazovanjem, što mu diploma iz 2012. nije obezbeđivala. On je tada ipak izabran za direktora JKP Naissus, čiji konkurs nije tražio bilo kakvo radno iskustvo na poslovima za koje se zahteva visoka škola. Statut Naissusa je, naime, izmenjen neposredno pred konkurs, tako što je iz njega izbrisan uslov da direktor mora imati najmanje tri godine radnog iskustva sa fakultetskom diplomom, što je deo javnosti okarakterisao kao „nameštanje konkursa za Andrejevića“.

Aktuelni direktor Naissusa nije „prikazao“ diplomu iz 2004. ni kada je postao šef kabineta prethodnog gradonačelnika Niša Zorana Perišića (SNS), u julu 2012. godine. Iako Statut grada predviđa da šef gradonačelnikovog kabineta mora da ima završen fakultet, Andrejević je tada „imao samo diplomu Više tehničke škole iz Niša, stečenu 1995. godine“. Zakonitost njegovog izbora osporavali su upravni inspektori, kao i pojedini mediji i deo javnosti, a on je ostao na toj funkciji do prelaska u JKP Naissus.

Fakultetska diploma aktuelnog direktora Naissusa iz 2004. godine ne postoji ni u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, u kojem se navodi samo fakultetska diploma iz 2012. U uverenju Centralnog registra, u koji je Danas imao uvid, može se videti da pre dolaska na mesto direktora u JKP Naissus, 3. oktobra 2013. godine,  Andrejević nije radio sa visokom školom. Diploma stečena pre 13 godina je „nepoznata“ i za njegovu radnu knjižicu, u čiju smo fotokopiju imali uvid.

Izvori Danasa podsećaju da je rangiranost Andrejevića na ovogodišnjem konkursu izazivala kontroverze i pre saznanja da je je podneo diplomu „sa odloženim dejstvom“. Kandidat na konkursu za direktora Naissusa Jovan Momčilović, kao i UGS Nezavisnost upozoravali su, svako za sebe, Komisiju, Gradsko Veće i Skupštinu grada da Andrejević ne ispunjava osnovni konkursni uslov od pet godina radnog staža na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje. Momčilović je Komisiji dostavio i zvanične podatke iz Centralnog registra i druge raspoložive dokaze. UGS Nezavisnost je, pak, zbog odluke Komisije „u korist“ Andrejevića osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv predsednice Komisije Olivere Igić, optužujući je za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

– Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća je morala da odbaci Andrejevićevu aplikaciju, zbog različitih prigovora da on ne ispunjava konkursne uslove, uz koje su dostavljani i raspoloživi dokazi. Pošto to nije učinila, Gradsko veće i Skupština morali bi da insistiraju na njenoj odgovornosti. Kandidati i ostala zainteresovana lica na konkursu bi, pak, trebalo da podnesu krivične prijave tužilaštvu. Ovo bi, takođe, bio  „pravi  slučaj“ za Lokalni antikorupcijski forum, koji grad Niš uskoro treba da formira, a koji ne bi trebalo samo da prati primenu Lokalnog antikorupcijskog plana, kako sugeriše Model koji je uradila Agencija za borbu protiv korupcije, već da se bavi i konkretnom antikorupcijskom aktivnošću – kaže za Danas Zoran Gavrilović, direktor beogradskog Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji se godinama unazad bavi antikorupcijom „na lokalu“.

Prema pisanim upozorenjima Momčilovića, kao i zamenika gradonačelnika Miloša Banđura, koji je takođe bio kandidat na konkursu,  a koja su dostavljena Komisiji, Gradskom veću ili Skupštini grada, problem sa Andrejevićevim bodovanjem bila je i činjenica da je član Komisije bio Nikola Cvetković, koji je zaposlen na određeno vreme u JKP Naissusu, što su oni nazvali sukobom interesa. Cvetkovića je čak „zaposlio lično Andrejević, tvrdeći da mu je rođak“, a kao nagradu za

Predsednica Komisije Igić odbila da odgovori na pitanja našeg lista vezana za primedbama u vezi sa odlučivanjem o direktoru Naissusa, koja su joj dostavljena prošlog petka. Sam Andrejević je kazao da mejlove sa pitanjima u vezi sa ovakvim optužbama, koje smo mu takođe dostavili prošlog petka, a na nekoliko službenih e-adresa, „nisu mogli da otvore jer računari u Naissusu imaju stare programe“. Pitanja su poslata ponovo, u tri različita formata, on je obećao da će na njih odgovoriti, ali to se nije dogodilo. Više nije odgovarao ni na telefonske pozive i SMS poruke. Naš list ranije nije imao tehničkih problema u vezi sa slanjem ili primanjem e-pošte iz Naissusa. 

Diploma je autentična?

Izvori Danasa kažu da je policija navodno već proveravala verodostojnost Andrejevićeve fakultetske diplome iz 2004. godine, te da „nije utvrdila bilo kakve sumnjive okolnosti u vezi sa tim“. Naš list je prekjuče uputio pitanja u vezi sa tom diplomom i Poslovnom i pravnom fakultetu, kako se danas naziva Fakultet za industrijski menadžment. Sedište fakulteta je prebačeno u Beograd. Do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor.  

Kontroverzni direktor

Andrejevića su pratile kontroverze i ranije. Kao direktor Vodovoda sredinom 2014. Imao je  dug za vodu od skoro 450.000 dinara, za stan u vlasništvu majke u kojem i on živi, i koji je izjavom preuzeo. U to vreme je kao poslanik za samo dva meseca naplatio više od 240.000 dinara kao troškove puta od Niša do Beograda. Takođe je istovremeno obavljao sedam različitih poslova i funkcija, od kojih su inače „samo dve“ bile (dobro) plaćene. Duže od šest meseci bio je direktor JKP Naissus i svoje privatne firme „Prohrom“. Njegova privatna firma bila je 950 dana u blokadi za iznos od skoro 700.000 dinara. Krajem decembra 2015. godine protiv njegove majke V. A. (66) policija je podnela krivičnu prijavu zbog trgovine uticajem, a zbog sumnje da je od dve osobe tražila i dobila po 2.000 evra kako bi ih njen sin, kao direktor Naissusa, zaposlio u tom preduzeću. Osnovni sud u Nišu je „zbog njenog psihičkog stanja“prekinuo suđenje na najmanje godinu dana.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.