Usvojena Beogradska deklaracija o inovacijama Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Ministar inovacija i tehnološkog razvoja Srbije Nenad Popović ocenio je na konferenciji za novinare da je taj dokument važan, jer će omogućiti da sve zemlje potpisnice imaju zajednički pristup inovacijama koje treba da pokrenu i preokrenu ekonomiju Evrope, ali i sveta.

Ukazao je da je Kina tehnološki svetski lider u veštačkoj intelgenciji, robotici, blokčejn tehnologijama, kao i u tehnologijama u vezi sa zdravstvom, poljoprivredom, kosmičkim istraživanjima.

“Kina nesebično sa nama deli svoja znanja i tehnologije. Najvažnije je da su sve zemlje koje učestvuju na konferenciji prepoznale inovacije kao lokomotivu budućeg ekonomskog razvoja“, rekao je.

Popović je naveo i da je u kineskoj delegaciji više od 300 predstavnika iz oblasti novih tehnologija, biznisa, tehnoloških parkova i inkubatora.

„Privrednici i svi koji se bave inovacijama u Srbiji i drugim zemljama imaće priliku da razmene mišljenja i ideje i da učestvuju u budućim zajedničkim projektima“, rekao je on.

Prethodno su predstavnici Vlade Srbije, naučnih institucija i kompanija potpisali 12 sporazuma o saradnji sa Kinom u oblasti inovacija.

Popović je sa zamenikom generalnog direktora Odeljenja za nauku i tehnologiju Džđang provincije Cao Sina potpisao Memorandum o saradnji u oblasti inovacija.

On je sa ministrom prosvete Srbije Mladenom Šarčevićem potpisao i Memorandum o razumevanju sa kompanijom NetDragon Websoft Holdings o saradnji u oblasti razvoja i promocije Otvorene inovacione platforme.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju i saradnji između Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj.

Na konferenciji je potpisan Memorandum o razumevanju između Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj i Univerziteta u Novom Sadu, kao i Memorandum o razumevanju za naučno-istraživačku saradnju između Instituta tehničkih nauka SANU i Laserskog instituta Akademije nauka Šandong.

Potpisan je i Sporazum o zajedničkom istraživanju na dizajniranju ispitivanja modela bolesti i biomarkera za ranu dijagnozu neuroloških poremećaja, koji će realizovati Biološki institut Šandong Akademije nauka i Medicinski fakultet u Beogradu.

Centralna laboratorija za molekularno inžinjerstvo provincije Šandong i Institut tehničkih nauka SANU potpisali su okvirni ugovor o naučno-tehničkoj saradnji u oblasti polimernih materijala i nanomaterijala.

Predstavnici Univerziteta u Beogradu potpisali su Soprazum o saradnji sa Čengdu Univerzitetom za informacione tehnologije, kao i Sporazum o akademskoj razmeni i saradnji sa Univerzitetom u Šangaju.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum između šangajskog farmaceutskog instituta Kineska akademija nauka i Instituta za biološka istraživanja Srbije u oblasti izučavanja prirodnih produkata i dizajniranju novih lekova.

Potpisan je i Sporazum o zajedničkoj laboratoriji između BGRIMM Tećnology Group, Univerziteta u Beogradu, HBIS Group Serbia Iron & Steel, kompanije Ziđin Bor Copper Bor i kompanije RONLY Holdings.

Deklaraciju o globalnom ekosistemu inovacija i preduzetništva potpisali su NTP Crna Gora, BioSense Institut iz Novog Sada, Inovacioni Centar iz Banja Lukw, Biznis inkubator BIOS iz Osijeka, Biznis Inkubator iz Novog Sada, kompanija Shanghai Neobay Venture Capital, Centar za preduzetništvo
Unevrziteta u Mičegnu, Šangajski zajednički institut Đao Tong i Univerzitet Pađađaran iz Indonezije.

Dvodnevna konferencija o inovacijama u Beogradu održava se u okviru inicijative „Pojas i put“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.