Za devet godina izvoz u Tursku skočio 7,5 puta 1Foto: Ministarstvo trgovine

Bescarinski izvoz prvih 5.000 tona goveđeg mesa iz Srbije za Tursku počeće onog trenutka kada skupštine Srbije i Turske ratifikuju Sporazum o slobodnoj trgovini koji su juče u Ankari potpisali ministar trgovine Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

Dva ministra su tako samo potvrdila još jednom odluku vlasti dveju zemalja na koju su još jesenas paraf stavili u Beogradu kada je u poseti Srbiji bio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Osim goveđeg mesa, ovim sporazumom prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište ograničene količine sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda. Iako juče nije bilo precizirano o kojim se količinama radi, prošlog oktobra, nakon posete Erdogana ministar poljoprivrede Branislav Nedimović govorio je konkretnije.

Ulje, soja, mantije

On je tada rekao da će Srbija bez carine moći da izveze u Tursku i 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog, kao i 15.000 tona suncokretovog semena, 5.000 tona zrna soje, 500 tona preparata za ishranu životinja, 500 tona hrane za pse i mačke i 500 tona mantija.

 S druge strane, Turska bi trebalo Srbiji da duplira kvote za izvoz graška sa 350 na 700 tona, pasulja i boranije sa 300 na 600 tona, kukuruza šećerca sa 1.000 na 2.000 tona i suvih šljiva sa 200 na 400 tona. Kako je ranije najavljeno, srpski privrednici će moći bez carine da uvoze i nar, jagode, plavi patlidžan, tikvice, stono i suvo grožđe.

Privredni odnosi Srbije i Turske počeli su značajnije da se razvijaju pre devet godina kada je i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje. Od tada izvoz Srbije u Tursku povećan je 7,5 puta, dok je ukupna spoljnotrgovinska razmena povećana 3,5 puta.

Prema podacima PKS, 2015. ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 745,2 miliona evra. Ukupan izvoz bio je 223,9 miliona evra, što je Tursku stavilo te godine na 17. mesto liste izvoznih destinacija Srbije, dok je na spisku zemlja iz kojih najviše uvozimo sa 521,3 miliona evra bila na sedmom mestu. Iako se još početkom 2011. (tada je izvoz bio svega 50 miliona evra) govorilo o 200 miliona evra izvoza, ta cifra dostignuta je tek pet godina kasnije.

Investicije

Ljajić i Zejbekči potpisali su juče i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija, koji bi, kako su najavili, trebalo da stvori povoljniji poslovni ambijent za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju.

U poslednjih 10 godina ulaganje turske privrede u Srbiju ide uzlaznom putanjom. Tako su 2007. neto ulaganja u novcu, prema podacima NBS, iz Turske u Srbiju bila 352.000 evra, a 2013. čak 1,7 miliona evra. Neto ulaganja turskih rezidenata u Srbiji su, na primer 2014, bila dva miliona evra, godinu kasnije čak 27,7 miliona, a u prvoj polovini 2016. godine 1,7 miliona evra.

Poslednja velika turska investicija u Srbiji bilo je 500.000 evra vredno ulaganje Ormo grupe koja je pred Novu godinu otvorila fabriku Lebanteks u Lebanu. U prvoj fabrici posle 30 godina posao je dobilo 300 radnika, a za ovu godinu najavljeno je zapošljavanje još toliko. Ormo grupa je najveći izvoznik vunice u svetu, a Lebanteks je prva fabrika koju je otvorila van Turske.

Oktobra 2016. u Nišu je fabriku Aster otvorila jedna od najvećih turskih tekstilnih kompanija. Uz uloženih sedam miliona evra, Vlada Srbije je novim investitorima dala podsticaj od dva miliona evra. Plan, kako je najavljeno na otvaranju, jeste da se sa 300 radnika fabrika proširi i uposli 2.000 radnika. Mesec dana pre toga, svečano je otvorena i fabrika tekstila turske kompanije Tibet moda u Ćupriji. Iste godine u aprilu u Vladičinom Hanu otvorena je fabrika turskog investitora Teklas Automotive, u koju je uloženo više od 11 miliona evra.

Aprila 2017. turska kompanija Birlešik tekstil kupila je fabriku Beko u stečaju, a u oktobru je najavljen još jedan veliki poduhvat – dolazak firme Tajpa tekstil Gijlim koji bi u fabriku u Kraljevu uložili 35 miliona evra. Pre mesec dana turski ambasador Tanžu Bilgič je u Požarevcu najavio otvaranje pogona kompanije Ringelesan. 

Turska Taj korporacija stigla u Kraljevo

Turska „Taj korporacija“ kupila je od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika po početnoj ceni od oko 260 miliona dinara imovinu kraljevačkog preduzeća „Autotransport“ u stečaju, na čijem prostoru planira proizvodnju tekstila, saopšteno je juče. Kada bude otvorena u septembru ili oktobru ove godine, fabrika će početi da radi, ali sa manjim brojem radnika nego što je originalno najavljeno. Predsednik Aleksandar Vučić je, naime, najavio da će to biti ulaganje od 35 miliona evra i da će biti zaposleno 2.500 radnika, ali gradonačelnik Kraljeva navodi da će i broj radnika i ulaganje na početku biti znatno manji. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari