Arhiv Srbije: Izložba osmanskih dokumenata značajnih za istoriju Srbije od 10. juna 1

Prvi vidljivi rezultat strateškog projekta Arhiva Srbije na istraživanju arhivske građe u Osmanskom arhivu u Istanbulu, javnost će moći da vidi od 10. juna, saopštila je ta ustanova.

Kako se navodi u najavi, u ponedeljak, u 12 časova, biće otvorena izložba „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. vek“. Ovo će biti prva u nizu izložbi dokumenata iz Osmanskog arhiva značajnih za istoriju srpskog naroda pod turskom vlašću.

Izložbu čini izbor iz korpusa od nekoliko desetina hiljada dokumenata istraženih, digitalizovanih i pohranjenih u Arhivu Srbije proteklih godina, navode u Arhivu Srbije.

Osim dokumenata iz Osmanskog arhiva, posetioci će moći da vide i dokumenta na osmanskom jeziku iz Arhiva Srbije koja su predstavljena predsednicima Srbije i  Turske, Aleksandru Vučiću i Redžepu Tajipu Erdoganu u Palati „Srbija“, prilikom poslednje posete turskog predsednika Srbiji.

Realizacija projekta istraživanja arhivske građe u Osmanskom arhivu zasnovana je na Protokolu o saradnji između Arhiva Srbije i Predstavništva državnih arhiva Vlade Turske, potpisanog 2015. godine.

Kako je saopšteno, izložbu će otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture, a na otvaranju izložbe će govoriti i Tanžu Bilgić, ambasador Turske u Beogradu, Ugur Unal, direktor Predsedništva državnih arhiva Vlade Turske i Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Enisa Alomerović-Hubanić, arhivista Arhiva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari