Profesor istorije starog veka Filozofskog fakulteta u Beogradu Miroslava Mirković je dobitnik nagrade „Milan Budimir“ za klasične nauke za 2009. godinu.

Nagrađena je za knjigu „Rea Silvija i sedam rimskih kraljeva – Srodstvo i vlast u ranom Rimu“ koju su objavili Pravni fakultet u Beogradu i Dosije studija. Reč je prvoj knjizi novopokrenute edicije Antika, koju uređuje profesor Jovica Trkulja.

Nagradu „Milan Budimir“ ustanovilo je Društvo za antičke studije Srbije za najbolje delo objavljeno iz oblasti klasičnih nauka u Srbiji u jednoj godini. U obrazloženju devetočlanog žirija, koji čine nekadašnji učenici akademika Milana Budimira pod predsedništvom profesora Obrada Stanojevića, kaže se da najstariji period rimske istorije, sagledan iz specifičnog ugla odnosa srodstva i vlasti, kod nas do sada nije obrađivan.

„Na temeljan, nov i intrigantan način autor zanimljivo pokazuje kako je sistem srodstva stariji od državnog sistema i kako je vlast rođena pre nastanka države. Jedna od najomiljenijih i najuticajnijih priča evropske istorije i kulture, o braći Romulu i Remu i ranim rimskim kraljevima, u ovoj višeslojnoj studiji iz domena socijalne antropologije, pruža nova uzbudljiva saznanja ne samo stručnjacima, nego i svim čitaocima zainteresovanim za genezu mnogih drevnih pojava koje postoje do danas“, navodi se u obrazloženju žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari