Aleksandar Martinović: Radikalni naprednjak 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, uspeo je da protiv sebe ujedini gotovo sve opozicione poslaničke grupe koje su ovih dana zatražile njegovu smenu.

Smena je zatražena nakon sporne sednice Administrativnog odbora na kojoj je Martinović, inače predsednik tog odbora, uskratio pravo opoziciji da govori, prvi put nakon uvođenja višestranačja. Istovremeno on je optužio svoje bivše stranačke kolege iz Srpske radikalne stranke da su mu pretili batinama i psovali majku i mrtvog oca.

A svojevremeno je, kao član Srpske otadžbinske uprave i potpredsednik SRS za sadašnju stranku, Srpsku naprednu stranku govorio da je mafijaški klan, da je finansiraju tajkuni. Vučića je nazivao izdajnikom, a Tomislava Nikolića lopovom. Danas u SNS nema vatrenijeg Vučićevog pristalice od Martinovića. Sa istom lakoćom kao što je svojevremeno optuživao naprednjake, tako danas kompletnu opoziciju proglašava lopovima i kriminalcima koje vezuje „mržnja prema premijeru „.

Političku karijeru započeo je u gradskom odboru SRS u Rumi, ali je za samo nekoliko godina dogurao do Predsedničkog kolegijuma i potpredsednika SRS. Za poslanika je prvi put izabran 2007. godine na listi SRS i kada je 2008. godine dobar deo radikala prešao u SNS, Martinović je tvrdio da nije kukavica pa da i on ide u SNS, „već da je lojalan Šešelju, koji iz tamnice brani Srbiju“.

Lojalnost je prestala kada ga je kao predsedničkog kandidata SRS 2012. godine, u samom toku izborne kampanje, Šešelj zamenio svojom suprugom Jadrankom. Radikali tada nisu prešli cenzus. „Nije krenulo SRS nizbrdo zbog mene, već zato što je neko ubedio Šešelja da njegova supruga Jadranka može da dobije više glasova nego ja na predsedničkim izborima.“

Uprkos zaklinjanju da neće u SNS jula 2012. godine potpisao je pristupnicu, objašnjavajući da je to učinio jer dobro poznaje Vučića i Nikolića, a ne zbog funkcije. Priznao je: „Sukob između Šešelja i Nikolića bio je lični rat, a poslanici SRS i ja su učestvovali smo u tom ličnom ratu, što je bila greška“.

Funkcije Martinovića naravno nisu zaobišle. Tako da je u jednom trenutku bio predsednik opštine Ruma, poslanik, predsednik jednog i član dva skupštinska odbora, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i član upravnih odbora Galenike i Agencije za privatizaciju: „Moram i ja od nečega da živim. Zar treba da živim u kartonskoj kutiji da biste vi bili zadovoljni?“.

Martinović je rođen 1976. godine u Slavonskom Brodu. Oženjen je i živi u Rumi. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu, uprkos tome što je, kako su pisali mediji, pet godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad. Profesor Ratko Marković, član komisije, izjavio je da prilikom odbrane doktorata nije znao da je potpredsednik radikala prepisivao svoj rad nekoliko godina, a upitao se da li je urednik „Zbornika radova“ obnevideo kada je isti rad objavljivao pet puta u istim novinama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Aleksandar Martinović: Radikalni naprednjak”

  1. "… nešto je trulo u državi Danskoj" – Hamlet Klaudiju.
    "… sve je trulo u državi Srbiji" – narod korumpiranoj vlasti.

  2. Martinovic je gospodin covek,opozicija mu ne moze nista,daleko su svi oni iza njega i njegove stranke,vladajuci su nesto najbolje sto nam se desilo u poslednje vreme,neka jos dugo ostanu tu gde su radi nase bolje buducnosti

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.