Foto: EPA-EFE/ IGOR KUPLJENIK

U prvom obraćanju nakon izborne utakmice zahvalio se biračima na „veri u demokratiju“ i poručio da će biti predsednik svih Slovenaca. On je takođe naglasio da je „poruka ovih izbora da pobeđuju političke snage koje ujedinjuju“. U izbornoj kampanji je obećao da će, ukoliko osvoji još jedan mandat, akcenat staviti na „povezivanje ljudi, saradnju, političku stabilnost i bezbednost“.

Pahor se na predsedničkim izborima pre pet godina kandidovao kao lider Socijaldemokrata i u drugom krugu ubedljivo pobedio tadašnjeg predsednika Danila Tirka. Tada je postao najmlađi predsednik u istoriji Slovenije i jedini slovenački političar koji je u karijeri bio predsednik Parlamenta, premijer i šef države. Tome se može dodati i da je 2004. izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Politički se aktivirao još u mladosti, pa je tako postao lider tada novonastale grupe mladih komunista. Sa 26 godina se pridružio CK Saveza komunista Slovenije, postavši njegov najmlađi član. Učestvovao je i na poslednjem 14. kongresu Saveza komunista Jugoslavije. U javnosti postaje poznat krajem 1980-ih kao jedan od najsnažnijih zagovornika reformističkog krila Komunističke partije.

Godinama je bio predsednik Socijaldemokrata, s kojima je 2008. odneo pobedu na parlamentarnim izborima i formirao koalicionu vladu levog centra. Analitičari nisu pozitivno ocenjivali njen trogodišnji mandat, budući da je nastupila globalna ekonomska kriza, a slovenački BDP je beležio nagli pad. Time objašnjavaju i njen poraz na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su raspisani pošto joj je Parlament izglasao nepoverenje, kao i Pahorovu smenu s čela SD-a.

Borut Pahor je rođen 1963. u Postojni. Oca je izgubio rano, a kod majke krojačice je kao srednjoškolac dobio prvi posao – radio je kao model za njene kreacije. Diplomirao je 1987. politikologiju na Univerzitetu u Ljubljani. U braku sa advokaticom Tanjom Pečar ima sina Luku. Voli da džogira, učestvovao je i na maratonima, a jedan od hobija mu je bio i boks. Jednom prilikom je izjavio da je zavistan od Red Bulla. Mediji pišu da dosta vremena posvećuje izgledu, pa osim što se bavi sportom, ide i u solarijume, često je na dijetama i nosi Armani odela. Kažu da ne pije alkohol, cigareta se odrekao pre nekoliko godina. Nadimak Barbika dobio je još na početku karijere. Tečno govori engleski i italijanski, služi se francuskim.