Američka privredna komora sve je aktivnija u borbi za povoljnije poslovno okruženje u Srbiji, a to je pre dva dana potvrđeno i na redovnom skupu „Treće prolazno vreme“, koji je okupio ekonomski vrh Vlade, uključujući i premijera. Pojačano prisustvo u javnosti tog udruženja koje okuplja kompanije iz SAD koje posluju u Srbiji ili naše orijentisane ka američkom tržištu, uglavnom se vezuje za period od kada se na funkciji izvršne direktorke nalazi Maja Lalević Piščević.

Iako Piščevićevu svi sada uglavnom vezuju za poslovni svet, nije nepoznato da je u javni život ušla kao Senka iz kultnog filma „Nacionalna klasa“, gde je kao 17-godišnjakinja bila partnerka Draganu Nikoliću. „Imala sam 17 godina, moj tadašnji dečko bio je mnogo stariji od mene i imao je važnu ulogu iza kamere. Da bih svakog trenutka bila blizu njega, visila sam u Udruženju slobodnih umetnika, gde se odvijao kasting za film“, objasnila je ona kako se obrela u tom poslu.

„Nisam dovoljno volela glumu“, govorila je nekoliko decenija kasnije to što je nagoveštaj uspešne filmske karijere zamenila advokaturom. Ali, ni u tom se poslu nije dovoljno pronašla, jer je, kako sama kaže, negde u vreme NATO bombardovanja shvatila koliko je pravosuđe korumpirano i koliko je pritisak države i politike zakočio kreativnost u pravu.

Maja Lalević Piščević rođena je 1960. u Beogradu, završila je Pravni fakultet, ali i Fakultet dramskih umetnosti, koji joj je otkrio „put samopotrage i samospoznaje, koji vas natera da se suočite sa samim sobom, svojim slabostima i prepoznavanju svojih dobrih stvari“, govorila je. Prva radna iskustva nakon uspešnih uloga u filmovima Gorana Markovića i Puriše Đorđevića imala je kao advokat. Školovanje je kasnije nastavila kroz rad u USAID-u, gde je vodila projekte vredne više od 50 miliona dolara, vezane za reformske procese Vlade Srbije, pre svega za reformu privrednih sudova, izvršnog i stečajnog zakonodavstva, pristupanja svetskoj trgovinskoj organizaciji itd. I u Srpskoj asocijaciji menadžera, gde je bila izvršna direktorka i članica Upravnog odbora, dala je svoj pečat, a nastojala je da „dobrim primerima promeni sliku menadžera kao lopova i tajkuna“. U toj organizaciji Piščevićeva je 2011. dobila nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“, koja joj je donela titulu „Najžene“ te godine.

Bavila se sportom, zbog povrede se odrekla jahanja i konja, a okrenula tenisu. Udata je, majka dve ćerke, Lize i Hane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.