Beograd – Fotografijama ispunjenu prostoriju Udruženja ubijenih, prognanih i kidnapovanih na KiM, takozvani kosovski zid plača koji se nalazi u Novom Beogradu, juče je na poziv porodica obišao i javni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, obećavši pri tom da će uskoro, sa saradnicima, posetiti Tiranu „u vezi sa istražnim radnjama o trgovini organima nestalih Srba i drugih nealbanaca „.

– Već smo ušli u suštinu te trgovine, a uspostavili smo i saradnju sa albanskim kolegama – rekao je juče Vukčević, napominjući da je formulisano devet konkretnih zahteva po kojima se traži da postupe njihove kolege iz Albanije.

– Tužilaštvo ima saznanja o određenim mestima gde se nalaze masovne grobnice u Albaniji, ali mi ne možemo da znamo da li će albanski pravosudni organi postupiti po našim zahtevima – rekao je Vukčević, koji je u posetu Udruženju došao sa portparolom Brunom Vekarićem i predsednikom vladine Komisije za nestala lica Veljkom Odalovićem.

Zid plača, kako ga zovu u Udruženju ubijenih, prognanih i kidnapovanih, ispunjen je fotografijama 2.500 civila, policajaca i vojnika za koje niko od porodica ne zna gde su. Među njima je i Branko Marković, šofer u RTS u Prištini. On je, priča nam njegov otac Marko, kidnapovan juna 1999, na 200 metara od kuće.

– Lično sam video kada se to desilo. Nikad ništa o njemu nisam čuo nakon što je otet, a dobro znam da su oni koji su ga oteli iz Donje Ljupče i znam da sada žive u mojoj kući u Prištini. Išao sam tamo da saznam istinu, ali nikad nijednog muškarca nisam zatekao. Kriju se. Samo želim da saznam šta je bilo s mojim sinom – kaže 75-ogodišnji Marko Marković. Branko Marković je tada imao 37 godina, a njegov otac i supruga, kao i troje još uvek maloletne dece Jelena, Nataša i Milivoje sada žive u Sremčici.

Zlata Kostić je imala 30 godina kada je kidnapovana u leto 1998. Nju i ostale žene su, kako kaže, držali više od pet sati prislonjene uz zid, a nakon toga su ih pustili. Muškarce, međutim, nisu i njenih 15 rođaka se i danas vode kao nestali.

– Pozvali smo tužioca Vukčevića da dođe i vidi naš zid plača. Oni su došli i nisu mogli da nam kažu ništa konkretno, ali očekujemo da će otići u Albaniju i nešto preduzeti ne bi li se istina saznala, i kaznili odgovorni za nestanke ovih ljudi – rekao je predsednik Udruženja Sima Spasić, a Bruno Vekarić naveo je da je svet bio malo upoznat sa stradanjima Srba na Kosovu.

– U tom smislu veoma je važno da se naglasi da ne sme da postoji razlika u sprovođenju pravde i da je ona ista i za jedne i za druge, kazao je Vekarić. On je podsetio da su raspisane poternice za 160 pripadnika nekadašnje OVK, da je protiv jednog vođen postupak u Beogradu, ali da postoje problemi vezani za saslušanje svedoka iz Albanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari