Đilas: Nikola Jovanović je sam sebe izbrisao sa političke scene 1Foto: BETAPHOTO/Stranka slobode i pravde/DS

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da je bivši funkcioner Narodne stranke Nikola Jovanović sam sebe izbrisao sa političke scene rečima koje je izgovorio protiv predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i nekih funkcionera SSP.

„Preneto mi je šta je Nikola govorio. Takve reči apsolutno nije smeo da koristi o Jeremiću sa kojim je radio deset godina, ni o ljudima iz SSP, ma koliko ga neko provocirao. (…) Šteta, bio je veliki borac protiv ove strašne beogradske vlasti i odličan predsednik odbroničke grupe“, kazao je Đilas za „Nedeljnik“.

Rekao je da je Jovanović došao da razgovora o pristupanju SSP-u nakon što je Narodna stranka odlučila da se u Skupštini Beograda izdvoji od Saveza za Srbiju (SzS), ali da reči koje je kasnije izgovorio te razgovore čine „bespredmetnim“.

Komentarišući izjavu Vuka Jeremića da neće da sarađuje ni sa kim ko u svojim redovima ima Jovanovića, Đilas je naglasio da na „uslovljavanja veoma loše reaguje“, ali da je uvek spreman na saradnju sa svima koji su protiv aktuelne vlasti i bore se na demokratski način.

„Pogledajte na primeru Telekoma Srbija i (vlasnika portala Mondo i lista Kurir) Igora Žeželja koliko je opozicija jaka kada zajedno deluje. Za nastavak saradnje neophodno je da na sastanku Udružene opozicije Srbije (UOS) otvoreno raspravimo nekoliko odluka Narodne stranke koje su zbunjujuće“, naveo je on.

Đilas: Nikola Jovanović je sam sebe izbrisao sa političke scene 2

Kazao je da je reč o odluci Narodne stranke da izađe iz odbroničke grupe SzS u Beogradu, izjave Jeremića da nema UOS na lokalnom nivou i toga da je zajedničko pismo tog političkog saveza predstavnicima evropskih parlamenata poslato sa mejla Narodne stranke, a ostali akteri UOS stavljeni samo u „CC mejla“.

„Moramo da raščistimo i kako je došlo do snimanja Jovanovića. Neophodno je da saznamo ko se poslužio tim udbaškim metodama, kako se čovek zove, da li je to uradio na svoju ruku ili ne, da li je predsednik jednog od odbora Narodne stranke. Ako jeste, da li je zbog toga dela izbačen iz stranke“, rekao je Đilas.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Đilas je naglasio da danas zemlju vode ljudi koji su „priznali da nisu shvatili značaj Berlinskog zida“ i da zaokret od Zapada ka Kini, „gurajući Rusiju u zaprećak“, može da sprovede samo neko „ko ništa ne vidi“.

„Pričati kako će se odnos supersila promeniti i kako će Kina jačati i postati broj jedan, još jedan je dokaz neshvatanja sveta. Kina je dostigla svoj zenit, ceo sve je shvatio da je kombinacija robovlasničkog kapitalizma i komunističke ideologije nepobediva ako joj se dozvoli da igra na slobodnom tržištu. I odlučio je da ne dozvoli. Sve je to shvatio i počeo da pravi blok prema Kini“, ocenio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari