Đurić: Presudom Todosijeviću prištinsko pravosuđe nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja 1Foto: N1

Đurić je ocenio da je presudom Todosijeviću koji je „na osnovu istorijskih činjenica, izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća“ srpskom narodu na Кosovu „suspendovano pravo na slobodu mišljenja i govora“.

„Ivan Todosijević je danas i zvanično postao žrtva aparthejda zbog smelosti da govori istinu i država Srbija će mu pružiti svaki vid zaštite od progona“, naveo je Đurić u saopštenju.

Đurić je rekao da srpski narod niko ne može sudskim presudama i dekretima „primorati da prihvati isfabrikovane interpretacije prošlosti i zatvori oči pred nepobitnim istinama o izmišljenom zločinu nad civilima u Račku“.

Todosijević je osuđen danas u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Kako je za portal Kossev potvrdio Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić, Todosijević, bivši ministar kosovske vlade iz Srpske liste, je osuđen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. godišnjice NATO agresije na Jugoslaviju.

„Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjavio je tada Todosijević.