Fon Kramon: Razgovaraću sa Kurtijem o njegovom glasanju u Albaniji 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Potez premijera Kosova Aljbina Kurtija da glasa na izborima u Albaniji ima jaku političku konotaciju i volela bih da razgovaram sa Kurtijem o njegovim motivima za ovakav gest.

Ipak, ne mislim da će ovo imati ozbiljnije posledice po nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekla je za Danas Viola Fon Kramon, izvestiteljka EU za Kosovo.

Izlazak premijera Kosova na parlamentarne izbore u Albaniji i politička poruka koju je poslao tom prilikom izazvala je oštre osude zvaničnika Srbije kao i kritiku Fon Kramonove koja je ovaj potez označila kao „neprihvatljiv“ u svojoj objavi na Tviteru.

Izvestiteljka za Kosovo je u izjavi za Danas navela da može samo da potvrdi ono što je već rekla – da se ne slaže sa ovakvim potezom. Ona ne vidi mogućnost da zvaničnim putem reaguje po ovom pitanju, ali ističe da će rado razgovarati sa predsednikom Vlade Kosova o njegovim motivima za slanje ovakve poruke.

– Potez premijera Kosova Aljbina Krutija da glasa na izborima u Albaniji ima jaku političku konotaciju jer on nije običan građanin sa dvojnim državljanstvom. Prema mom mišljenju, ako predsednik Vlade jedne države glasa u susednoj državi to ne doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana. Ako budem imala priliku, volela bih da raspravim sa Kurtijem koji su bili njegovi motivi za ovaj potez. Ne mislim da će se glasanje Kurtija odraziti na dijalog Beograda i Prištine ali je očigledno da ne možemo da primenjujemo dvostruke standarde na pitanje dvojnog državljanstva za kosovske Srbe i za Albance sa Kosova, istakla je Fon Kramon.

Podsetimo, njena kritika javno upućena kosovoskom premijeru bila je jedna od prvih ovako oštrih reakcija izvestiteljke EU za Kosovo prema zvaničnicima kosovske Vlade.

Predsednik Vlade Kosova uskoro bi trebalo da u Briselu razgovara sa zvaničnicima EU o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, nakon što je na razgovorima bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari