Varheji: Izveštaj ODIHR o izborima osnova za ocenu Evropske komisije о Srbiji 1Oliver Verhelji Foto: Beta/Saša Matiić

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji odgovorio je na pismo evropskih poslanika iz redova Socijalista i demokrata u kojem su izrazili zabrinutost povodom stanja demokratije i političke situacije u Srbiji i istakao da će Izveštaj OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima biti osnova za godišnju ocenu Evropske komisije.

Vareheji je naveo da EU pomno prati razvoj događaja u Srbiji.

„Srbija je ključan partner za EU i napravila je strateški izbor da se pridruži Uniji. Kredibilitet ove posvećenosti zavisi od jasne javne komunikacije Vlade Srbije i primene neophodnih reformi“, navodi se u odgovoru u koji je portal EWB (European Western Balkans) imao uvid.

Kada je reč o parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima 21. juna, Varheji je napisao da je važno da svi politički akteri imaju puno poverenje u izborni proces.

Naveo je da izbori treba da se održe u skladu sa preporukama ODIHR i pozdravio slanje specijalne misije ODIHR- a za posmatranje izbora, posebno u trenutnim teškim uslovima povezanim sa Kovid 19.

„Njihovo izveštavanje biće važna osnova za ocenu Komisije“, napisao je Varheji.

Varhelji je dodao da su, posebno u trenutnim uslovima „kada su određene aktivnosti još uvek ograničene, uloga slobodnih medija, jednaki uslovi za sve političke igrače i proaktivna uloga medijskih regulatora važni“.

„U ovom svetlu, od ključnog značaja je da vlasti u Srbiji nadograde i u potpunosti primene obaveze preduzete u okviru međupartijskog dijaloga koji je vodio Evropski parlament“, napisao je on.

Povodom kritike poslanika da se potpisivanje Instrumenata o pretpristupnoj pomoći 29. maja moglo protumačiti kao podrška jednoj od strana tokom izborne kampanje, Varheji je naglasio da će taj instrument „biti od koristi državi u celini i njenim građanima, kao i da je pridavanje značaja podršci koju Srbija dobija od EU ključan element komunikacione strategije EU na Zapadnom Balkanu“.

Deset poslanika u Evropskom parlamentu iz redova Socijalista i demokrata poslalo je pismo komesaru Varhejiju 4. juna, u kojem su, između ostalog, naveli da srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju, da informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa i da situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka.

Poslanici su izrazili zabrinutost zbog zakazivanja izbora za 21. jun bez konsultacijs sa opozicijom i činjenice da misija Evropskog parlamenta ne može da dođe da posmatra izbore u Srbiji zbog mera predostrožnosti povodom koronavirusa.

Pismo Varhejiju potpisali su, između ostalih, potpredsednica Evropskog parlamenta Klara Dobrev, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i četiri poslanika iz vladajuće italijanske Demokratske partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari