Izvori Danasa: Stvaranje atmosfere za posetu Vesa Mičela 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel novi je čovek Vašingtona koji će se baviti, između ostalog, Rusijom i Srbijom.

On je na toj poziciji u septembru prošle godine zamenio Viktoriju Nuland, a u sredu će se sastati u Beogradu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopštio Stejt department, Mičel će od 12. do 17. marta posetiti Beograd, Skoplje, Atinu i Nikoziju, a prva na redu je Priština gde stiže danas.

– Stejt department već godinu dana radi na platformi nadgledanja pregovora Beograda i Prištine, i sada je u završnoj fazi te platforme, budući da se očekuje da u maju budu nastavljeni politički pregovori dveju strana, odnosno Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, kažu politički izvori Danasa. U tim pregovorima će Sjedinjene Države imati specijalnog izaslanika, ali i dalje nije jasno na kom će nivou on biti uključen u pregovarački proces, budući da su se takvim najavama donekle usprotivili i u Briselu i u Beogradu, o čemu je Danas ranije pisao. „Američki paket“ povodom sporazuma Beograda i Prištine o kome pišu Novosti ne prestavlja novinu budući da se odranije govori da će Vašington insistirati na članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, a i tema stvaranja Zajednice srpskih opština je odavno na stolu, navode naši sagovornici. Teme koje se pominju verovatno predstavljaju pripremu za posetu američkog zvaničnika Vesa Mičela Srbiji, odnosno segmente iz razgovora zvaničnika Beograda sa predstavnicima Stejt departmenta, ocenjuju naši sagovornici. Oni smatraju da je ipak novost u odnosu na ranije posete zvaničnika SAD Srbiji to što se ovoga puta pravi pozitivna atmosfera, „ne ide se u javnost sa zahtevima, već sa ponudom“. Znakovito je i to što je tekst o američkom paketu objavljen u izrazito proruskom listu kao što su Novosti, navode naši sagovornici. Ovo je u skladu sa ranijim pisanjem Danasa da se u Prištini tvrdi da se „pregovori sa Beogradom“ produbljuju.

Novosti tvrde da su SAD pripremile specijalni „kosovski paket“, koji će u

narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U narednim nedeljama se očekuje odgovor Srbije na ovaj dokument koji predviđa šira izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština i omogućava Srbiji,

ako bi pristala, ulazak u EU. Radni „kosovski tekst“, kako ga nazivaju Novosti, mogao bi da bude predstavljen Srbiji već u utorak, 13. marta, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i sadrži nekoliko ključnih tačaka. To su da ZSO dobije šira izvršna ovlašćenja i

pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture. ZSO bi tesno institucionalno bila povezana s potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja. Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u

međunarodne organizacije, što podrazumeva i UN. Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni. Novosti tvrde da su se SAD odlučile na ovaj korak zbog nezadovoljstva inertnošću Brisela.

Ves Mičel bi trebalo da je naslednik Viktorije Nuland u američkoj administraciji, dok poslove za koje je bio zadužen Brajan Hojt Ji, kako se tvrdi, obavlja Metju Palmer, direktor odeljenja za jugoistočnu Evropu. Blic je objavio da su u Londonu nedavno pale teške reči između premijerke Ane Brnabić i v. d. zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera. Premijerka je na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu insistirala da Vašington mora više da utiče na Prištinu po pitanju formiranja ZSO.

„Palmer je istakao da su Sjedinjene Države zainteresovane za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pitao je kako SAD mogu da pomognu da se dijalog pokrene nakon ubistva Olivera Ivanovića“, navodi izvor Blica. Brnabić je naglasila da je pitanje očuvanja srpskih crkava i manastira civilizacijska tekovina i norma koja se podrazumeva, te da to ne smatra nikakvim ustupkom Srbiji. Premijerka je na tom samitu učestvovala na jednom od panela zajedno sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari