Foto: N1

„Sasvim sam zadovoljan time što sam dobio poverenje ljudi koje izuzetno cenim da budem na čelu Narodne stranke, za koju sam siguran da će u bliskoj budućnosti biti najsnažnija politička organizacija u Srbiji – stranka modernog desnog centra, kakve postoje u uređenim zemljama savremene Evrope“, rekao je Jeremić u intervjuu za „Nedeljnik“.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, dodao je da sebe čak ni na mestu predsednika Narodne stranke ne vidi unedogled.

„Štaviše, smatrao bih svojim uspehom i doprinosom demokratiji u Srbiji ako me neko na tom mestu nakon najviše dva mandata zameni, i ostvari bolje rezultate“, rekao je Jeremić.

Jeremić je odgovarajući na napade da nema nikakav međunarodni ugled rekao da je to još jedna u nizu „bezočnih neistina“ koju o njemu servira predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, i da o tome svedoči činjenica da je prošle nedelje bio pozvan da u Ujedinjenim nacijama, zajedno sa nekoliko bivših lidera te organizacije, predvodi diskusiju o njenoj reformi na kojoj su učestvovale sve države članice.

„Kao neko ko je u punoj životnoj snazi, a sa iskustvom predsednika Generalne skupštine, mogao bih da biram posao u UN za mesečnu platu od par desetina hiljada dolara u Njujorku ili Ženevi“, istakao je Jeremić.

Upitan da li podržava „ideju ‘Nedeljnika’ o ‘kumulativnom ograničenju'“ mandata na osam godina za obavljanje funkcija predsednika Srbije, premijera i predsednika parlamenta, Jeremić je odgovorio da bi to bilo „izuzetno blagotvorno“.

Jeremić je naveo da će, kada energija građana koji protestuju širom Srbije dovede do promena, nastupiti važan prelazni period u kojem će, po Sporazumu sa narodom, biti uspostavljena nestranačka vlada uglednih stručnjaka.

„Ja, kao lider stranke, neću biti član te vlade. A iskreno, ne bi mi ‘pala kruna glave’ ako to ne budem ni kasnije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da u Srbiji više ništa neće biti isto kao pre i da se konačno probudila energija u narodu kome je „preko glave poniženja i nepravde u prethodnih sedam godina“.

„Ogromna je odgovornost na SzS, nesumnjivo najznačajnijem opozicionom akteru, da se očuva jedinstvo onih koji protestuju, kao i da se njihovo nezadovoljstvo pretoči u konkretne korake koji će dovesti do promena. Februar će za to biti ključan“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je sazreo trenutak za ozbiljno angažovanje opozicije sa međunarodnom zajednicom, i da on na tom polju „ima određeno iskustvo“, koje kao predsedavajući SZS namerava da iskoristi.

Upitan o izjavi glumca Branislava Trifunovića da „političari ne mogu na binu“ na protestima, Jeremić je odgovorio da pretpostavlja da se Trifunović izrazio figurativno.

„Koliko mi je poznato, on je civilizovan čovek, a takvima obično nisu bliske ideje kolektivne segregacije – pripadnika ove ili one vere, boje kože ili profesije, svejedno“, rekao je Jeremić.

Povezani tekstovi