Kako država otima Zlatibor od Opštine Čajetina 1Foto: TO Zlatibor

Opština Čajetina ima mnogobrojne probleme sa republičkim vlastima.

Oni su detaljno pobrojani u dopisu koji je Opština uputila 18. oktobra ove godine Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Taj dopis je kao ilustracija odnosa republičke vlasti prema opozicionim lokalnim samoupravama takođe dostavljen članovima Saveta Evrope u materijalu koji je prezentovao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Evo šta su Čajetinci pisali državi:

Poštovani,

U daljem tekstu Vam dostavljamo dopis kojim detaljno obrazlažemo probleme sa kojima se opština Čajetina susreće u svakodnevnom radu. Nadamo se da ćete prihvatiti našu argumentaciju, i da ćemo zajedno raditi na otklanjanju prepreka koje koče dalji razvoj naše Opštine.

Skupština opštine Čajetina je pred Ustavnim sudom Republike Srbije pokrenula postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“ („Službeni glasnik PC“. broj 91/2017), i predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Zlatibor“ („Sl. glasnik PC“, broj 104/2017), koji po istim predlozima nije doneo odgovarajuću odluku.

Skupština opštine Čajetina je pokrenula postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti postupka izrade Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Zlatibor“ iz razloga što je područje opštine Čajetina obuhvaćeno ovim planskim aktom znatno šire od područja definisanog Uredbom o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“. Skupština opštine Čajetina je Ustavnom sudu Republike Srbije podnela predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“ („Službeni glasnik PC“, broj 91/2017). iz razloga što smatra da je Uredba doneta suprotno odredbama člana 43 Zakona o zaštiti prirode prema kom o predlogu akta za proglašenje zaštićenog područja predlagač akta obaveštava javnost i obezbeđuje javni uvid i organizuje javnu raspravu. Ovakvo obaveštenje objavljuje se u najmanje jednom dnevnom listu, koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije i u lokalnom listu jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi područje čija se zaštita predlaže a sadrži podatke o vremenu i mestu javnog uvida i javne rasprave. Ovakvo obaveštenje nije blagovremeno dostavljeno opštini Čajetina na čijoj teritoriji se pretežnim delom nalazi područje čija se zaštita predlaže.

Javni uvid je počeo 10. maja 2017. godine a opština Čajetina o istom saznala putem medija na koji način je predlagač akta povredio odredbe navedenog člana zakona, pa je saglasno tome iniciran predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom Republike Srbije. Takođe, opština Čajetina preko svojih nadležnih organa je pred Ustavnim sudom Republike Srbije inicirala postupak po predlogu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Zlatibor“ („Sl. glasnik PC“, broj 104/2017) i u istom smatra da su povređene odredbe člana 191 Ustava Republike Srbije („Sl. glasnik PC“, broj 96/2006), članova 11 i 36 Zakona o planiranju i izgradnji („Sl. glasnik PC“, broj 72/2009 …145/2014). Naime, članom 13 Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja („Sl. glasnik PC’ , br. 64/2015) predviđeno je da plansko područje sa prirodnim vrednostima po pravilu obuhvata proglašeno ili predloženo područje prirodnog dobra sa zaštitnom zonom.

Iz dokumentacije dostavljene nadležnim službama Opštinske uprave Čajetina (materijal za rani javni uvid) nedvosmisleno se može zaključiti da je Prostornim planom područja posebne namene Park prirode „Zlatibor“.

1. Za rešavanje pitanja projekta gondola na Zlatiboru neophodno je rešiti sledeće:

– Rešiti predmet U-6519-17 pred Upravnim sudom, odeljenje u Kragujevcu

Naime postupak pred naslovnim sudom pod br. U-6519/17 vodi se povodom spornog rešenja Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture kojim je drugostepeno odlučeno po žalbi u odnosu na rešenje Komisije za izlaganje podataka o nepokretnostima i prava na njima RGZ SKN Čajetina, a koja se rešenja između ostalih odnose na parcele 7010/1 i 7010/17 KO Čajetina. Nepostupanjem naslovnog suda u postupku koji se vodi pod gore navedenim brojem, zbog zabeležbe spora, opštini Čajetina je prouzrokovana nenadoknadiva šteta. Na zemljištu koje je predmet spora, konkretno parceli 7010/1 i 7010/17 KO Čajetina između ostalih, planirana je realizacija investicije – izgradnje objekta vrednosti veće od 13.000.000 evra, a početak radova je odložen zbog upisa zabeležbe

spora kod nadležnog Katastra nepokretnosti, usled koje nije moguće izdati građevinsku dozvolu niti otpočeti sa izvođenjem radova, pa je realizacija ovog projekta zaustavljena, i to bez krivice opštine Čajetina.

Posebno ukazujemo na izvesnost trajanja štete i u budućnosti, a naročito imajući u vidu mogućnost nastupanja pravnih posledica docnje u pogledu izvršenja ugovornih obaveza nastalih povodom realizacije navedenog projekta.

– Završiti postupak javnog izlaganja za parcelu 7010/9 KO Čajetina, na osnovu Elaborata geodetskih radova u RGZ SKN Čajetina, broj predmeta 952-02-1/2018 i upisati deo parcele za međustanicu kao građevinsko

zemljište u skladu sa navedenim Elaboratom za međustanicu i Rešenjem o eksproprijaciji Opštine Čajetina broj 465-22/16-02 za stubove.

– Predmet pred Ministarstvom finansija za ispravku Rešenja o eksproprijaciji za stub T26, broj predmeta 465-02-00268/2017-07( Nastavak pisma u sutrašnjem broju)

********

Nova stranka: U Srbiji se građanska i ljudska odgovornost smatraju nacionalnom izdajom

Predsednik Gradskog odbora Nove stranke u Šapcu, Aleksandar Simić, oštro je juče osudio brutalne napade na gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, kao i neistine i neutemeljene optužbe kojima Srpska napredna stranka godinama neuspešno pokušava da sruši izbornu volju građana i preuzme vlast u ovom gradu.

Zlonamerni navodi pojačani su pred Zelenovićev odlazak na Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazbur, što predstavlja samo kontinuitet svakodnevice u Srbiji, u kojoj se danas osećaj građanske i ljudske odgovornosti smatra nacionalnom izdajom, a svako ko se usprotivi nakaradnoj politici SNS-a, oličenoj u samo jednom čoveku, Aleksandru Vučiću, osuđuje na medijski linč koji prethodi stampedu različitih inspekcija i policija, navodi Simić.

„Izveštaj gradonačelnika Šapca pred Savetom Evrope o zloupotrebama republičke vlasti i urušavanju građanskih političkih prava i sloboda u opozicionim lokalnim samoupravama u Srbiji nije izdaja nacionalnih i državnih interesa, već njihova zaštita. Srbija je članica Saveta Evrope i potpisnica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koja se krši na najgrublji način kroz nepoštovanje izbornih pravila, izmenu volje građana na izborima, nepostojanje kriterijuma za raspodelu novca iz republičkog budžeta i zloupotrebu državnih institucija“, upozorava predsednik šabačkog odbora Nove.

Nova stranka zamera na dosadašnjem izostanku reakcija zvaničnika zemalja razvijenih demokratija koje u poslednjih šest i po godina prećutkuju nezakonite radnje u Srbiji, kršenje međunarodnih obaveza i nepoštovanje vrednosti i principa na kojima počivaju moderne evropske države. Opravdanje se traži u dogovoru svetskih sila sa Aleksandrom Vučićem i njegovom izvršenju određenih zadataka ili naloga, pre svega u pogledu rešenja statusa Kosova i Metohije.

Zato smatram da Nebojša Zelenović pred Savetom Evrope brani državu Srbiju i sve njene građane od nečasnog i nezakonitog načina vladanja i zloupotrebe pozicije moći i vlasti Srpske napredne stranke oličene u Aleksandru Vučiću“, zaključuje Simić.

(Nastavak pisma sutra)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari