Lutovac: Nema u politici primene tuđih recepata 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Nema u politici primene tuđih recepata, pa ni primene recepta crnogorske opozicije na srpske prilike.

„Možete da primenjujete principe, načela i da izvučete neke pouke iz tuđih iskustava, ali teško je porediti Srbiju i Crnu Goru. Uostalom crnogorska opozicija, pre nego što je u nedelju dobila većinsku podršku, na prethodnim izborima, uspela da se izbori za prelaznu vladu koja je radila na tome da se urede birački spiskovi, pravila glasanja i da se uvede neki red u kontrolu izbora. A dobili su i neka ključna ministarstva, uz pomoć i podršku Evropske unije. To je dakle bio korak koji je prethodio pobedi crnogorske opozicije, a svega toga nema u Srbiji danas“, kaže za Danas Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke i bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori.

On podseća i da su dva najtiražnija crnogorska dnevna lista u Crnoj Gori opozicioni, da postoje i elektronski mediji koji su pristupačni građanima Crne Gore i na kojima može da se čuje glas opozicije, kao i da su to sve stvari za koje se zalaže srpska opozicija.

„Izbori podrazumevaju da imate mogućnost da se predstavite, da građani čuju za vas, da imate pristup medijima, javnom servisu i da građani imaju mogućnost da se izjašnjavaju bez pritisaka, pretnji i najzad da imate administraciju koja bi kontrolisala izbore i korigovala nepravilnosti. Nažalost toga u Srbiji nema i to je ključni zadatak za domaću opoziciju“, objašnjava lider DS.

Na pitanje da li je Crkva u Crnoj Gori zapravo ujedinila opoziciju, Lutovac odgovara da je svakako pokušaj da se donese zakon bez saglasnosti Crkve doprineo da se broj onih koji su protiv crnogorske vlasti uveća, ali to nije jedini razlog.

„U Crnoj Gori imate političke stranke opozicije koje smatraju da crnogorski i srpski identiteti nisu suprotstavljena pitanja, već komplementarna, dok je vlast pokušavala da ih predstavi isključivo kao identitetski problem. Treba imati u vidu da su na crnogorskim izborima učestvovale opcije koje su različite u ideološko -programskom smislu, ali koje su okupljale i Srbe i Crnogorce. Ovoga puta nije prošla priča o podelama na Srbe i Crnogorce, jer tri najjače opozicione liste su u svojim redovima imale i jedne i druge i nisu potencirale podele, već potrebu nacionalnog pomirenja, a ne isključivost. Ovoga puta, opozicija nije dozvolila ni da se uplete u zamku još jedne kampanje koja bi značila podele na nas i njih već je isticala ključne političke probleme. Podelom na tri liste pokušali su da se ideološko, programski koncentrišu. I to je ono što Udružena opozicija u Srbiji pokušava danas, da sa jedne strane obezbedi preduslove za izbore, a sa druge strane da transformacijom iz SZS u UOS pridobije što veći broj građana“, zaključuje Lutovac.

Vukadinović: Potrebna je vera

Đorđe Vukadinović, glavni urednike Nove srpske političke misli, smatra da srpska opozicija može iz crnogorskih izbora može da izvuče više pouka, a najvažnija među njima je da treba biti uporan i verovati u mogućnost promena.

„A to je nešto što je zapravo problem srpske opozicije i kod starijih opozicionara, ali i kod građana koji za njih treba da glasaju. Taj defetizam posebno je izražen u neverici sa kojom su više u Srbiji, nego u Crnoj Gori dočekana istraživanje NSPM od pre mesec dana koje je najavljena mogućnost promena u Crnoj Gori“, objašnjava Vukadinović.

Prema njegovim rečima važna stavka koju je obezbedila crnogorska opozicija je zajednički opozicioni front, bez previše sujete i osvrtanja na istorijat međusobnih razlika i sukoba.

„Ako se to postigne onda je manje presudno u koliko opozicionih kolona se to pakuje. Ništa manje nije važna eliminacija lažne opozicije i prorežimskih trojanaca koje vlast neprekidno proizvodi. U Crnoj Gori prvi put takvih trojanaca nije bilo u opozicionim redovima i zato nije bačen ni jedan jedini opozicioni glas, što ranije nije bio slučaj, jer su postojali radikalni Srbi, ili radikalni građanisti“, navodi Đukanović.

Ocenjuje i da je važna bila podrška opoziciji svih građanskih struktura, ali i to što je međunarodna zajednica zauzela neutralan stav. Crnogorska opozicija je morala da pobedi sa 10 odsto razlike da bi na kraju imala jedan ili dva mandata više od DPS, ističe Vukadinović.

Jovanović: Nas je omeo besmislen bojkot

Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije, smatra da je kontekst u kojoj je crnogorska opozicija pobedila poprilično različit od Srbije.

Po njemu, glavno je postojanje glavni okidača koji je probudio ljude a to je napad na Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i da su tome doprineli i montirani politički procesi protiv Andrije Mandića i Milana Kneževića.

„Ništa slično u Srbiji ne postoji, a bojkot izbora jednog dela opozicije u Srbiji pokazao je koliko je ta ideja bila neinteligentna i besmislena. Sada mi se čini da je Savez za Srbiju bio prepreka jednim ozbiljnim promenama u Srbiji i to je ostao i slučaj i nakon izbora. Mi i dalje prisustvujemo njihovim svađama, nesuglasicama, što okupljanja opozicije čini teško zamislivim. Zahvaljujući SZS izgubili smo dve godine, jer su oni delili opoziciju, bez ikakvih argumenata, a drugi deo štetnosti SZS je što sada niko ne pomišlja na okupljanje opozicije, jer je okupljanje oko SZS bilo toliko loše“, kaže Jovanović.

Na pitanje može li se u Srbiji pojaviti neki Krivokapić koji će ujediniti opoziciju, on odgovara da se Krivokapić pojavio na jednoj vrlo jasnoj ideološkoj platformi, ali da nije sam odneo pobedu, nego još sa dve opozicione kolone.

Upitan može li se Srbi okupiti oko jedne zajedničke platforme kakva bi mogla da bude bolji život, više demokratije, manje Vučića na ekranu, lider DSS odgovara, da situacija u Srbiji nije toliko loša da bi izvela narod na ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari