Nastavak sa 1. strane
Juče izdata dozvola Zastavinoj fabrici oružja odnosi se na ugovor o isporuci naoružanja i vojne opreme toj zemlji od 1,75 miliona dolara. Procedura izdavanja dozvole za realizaciju drugog izvoznog ugovora s Jermenijom „teškog“ oko 900.000 dolara je u toku i očekuje se da će biti okončana ovih dana.

Nastavak sa 1. strane
Juče izdata dozvola Zastavinoj fabrici oružja odnosi se na ugovor o isporuci naoružanja i vojne opreme toj zemlji od 1,75 miliona dolara. Procedura izdavanja dozvole za realizaciju drugog izvoznog ugovora s Jermenijom „teškog“ oko 900.000 dolara je u toku i očekuje se da će biti okončana ovih dana. U poslovodstvu Zastava oružja kažu da će prvi kontingent naoružanja i vojne opreme Jermeniji biti isporučen do kraja januara, a da će čitav izvozni aranžman s tom zemljom, vredan nešto preko 2,6 miliona dolara, biti okončan do kraja marta.

Izvoz oružja u Jermeniju oko 10 miliona dolara

Očekuje se da će zahteve za izvoz oružja u Jermeniju obnoviti još neka preduzeća. Direktor Slobode iz Čačka Radomir Ljujić je, u ranijem razgovoru za Danas, izrazio očekivanje da će i toj fabrici biti dozvoljen izvoz u Jermeniju. Kako je rekao, čačanska Sloboda ima „tri puta vredniji ugovor s Jermenijom od Zastava oružja. Međutim, i privatna firma Melvale tražila je dozvolu za izvoz Zastavinog oružja u Jermeniju, tako da bi, ukoliko i to bude odobreno, izvoz naoružanja i vojne opreme u tu zemlju dostigao vrednost od oko 10 miliona dolara.

Prema nezvaničnim procenama srpske namenske industrije vrednost godišnjeg izvoza oružja, municije i vojne opreme u proseku se kreće oko 300 miliona dolara. Ilustracije radi, vredi pomenuti da je izvoz naoružanja i vojne opreme u svetu koje je ostvarivala nekadašnja SFR Jugoslavija skoro 2,5 milijardi dolara.

Fabrika Zastava oružje mesecima je čekala na odobrenje Vlade Srbije za izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju. Problem je nastao jesenas, posle stava Ministarstva spoljnih poslova da bi izvoz domaćeg naoružanja i vojne opreme u države evroazijskog regiona koje su u ruskoj interesnoj zoni mogao, uoči konačnog rešenja statusa Kosova, da pogorša odnose Srbije s Rusijom, članicom Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN. Kako je ova „preporuka“ MSP nedugo potom postala i zvaničan stav Vlade Srbije, to je izvoz domaćeg naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, Gruziju i Azerbejžan zabranjen, čime je odbrambenoj industriji Srbije pričinjena šteta od najmanje nekoliko desetina miliona dolara.
Redakcija Danasa juče nije dobila objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova zbog čega je dalo negativno mišljenje o izvozu oružja u Jermeniju, pogotovo što je ugovor s tom zemljom sklopljen još 2005, a jedan deo oružja je, uz pozitivno mišljenje tog ministarstva, izvezen. Solidan posao s jermenskim kolegama tada je ostvario Jugoimport SDPR, dok su tokom prošle godine na, kako se sada pokazalo, sporno tržište izvozili SDPR Mont iz Podgorice i Zastava oružje. Taj posao odobravan je na saveznom nivou, po dobijanju saglasnosti svih nadležnih institucija, pa i SMIP, a samo izdavanje dozvola radilo je tadašnje Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom.
Posle raspada državne zajednice SCG, izdavanje dozvola za izvoz oružja tehnički obavlja republičko Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, uz odobrenje Vlade i prethodno pribavljanje saglasnosti MUP i Ministarstva odbrane, kao i političko mišljenje Ministarstva spoljnih poslova.
Na spisku zemalja koje su pod embargom za izvoz oružja, a koji je našoj redakciji dostavio Regionalni centar za kontrolu naoružanja u južnoj i jugoistočnoj Evropi – SEESAC, piše da su Jermenija i Azerbejdžan pod embargom od 1992. odlukom Komiteta visokih funkcionera OEBS. Prema nekim tumačenjima to je samo preporuka koja nije obavezujuća, a odnosila se na period tenzija u tom regionu. Na istoj listi navedeno je i da embargo UN na izvoz oružja Jermeniji koji je uveden 1993. nije obavezujući.
Za razliku od Vlade Srbije i MSP koje su nedeljama istrajavale na zabrani izvoza domaćeg naoružanja i vojne opreme u sve zemlje evroazijskog regiona, Rusija je nedavno, posle višednevnog protesta kragujevačkih oružara u ovdašnjoj gradskoj Skupštini, dala saglasnost za izvoz srpskog oružja u Jermeniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari